Zonverlichte pollenreis

Theun kan bijna niet stoppen met niezen. Tranen rollen over zijn wangen. “hooikoorts,” mompelt hij tussen twee niesbuien door. “Echt alles heb ik al geprobeerd, maar het enige wat helpt is roken,” beweert hij. Gelukkig heb ik met zowel de remedie als de kwaal geen ervaring. Even vraag ik me af of ik misschien wat verse pollen mee naar binnen heb genomen, maar ik ben recht door de stad naar koffiebar Bandito gelopen, dus waarschijnlijk is het de wind die de pollen op deze warme droge dag naar binnen voert.

In de aangelegen tuin ga ik op zoek naar grond om wat zaadjes in te stoppen. Ik heb een hele verzameling meegenomen van allerlei kruiden. Iris en Louise houden de tuin bij voor Bandito, waar naast fantastische biologische koffie ook nog allerlei lekkere hapjes en melanges van gedroogde kruiden verkrijgbaar zijn. Een aantal kruiden doen het erg goed. Er zijn grote bossen Lavendel te vinden. Rozemarijn, Oregano. De studentes hebben onder andere Peterselie, Pepermunt en Koriander aangeplant. Ook zijn ze begonnen met de aanleg van een kruidencirkel. Nu gaan we er nog een hoop kruiden bij zetten die in de bar gebruikt kunnen worden. De kleurige bloemen zullen vlinders en bijen aantrekken.

Pompoenzaadjes gaan de grond in. Korenbloemen, Wede, Mosterdzaad, Boekweit, Goudsbloem, Blauwe winde, verschillende soorten Basilicum, Notenkruid, Dropplant. Iris en Louise zijn erg enthousiast. Beide zijn in Brazilië geboren en al snel hebben we allerlei gesprekken over kruiden die zowel daar als hier voorkomen. Kruiden zoals Stevia blijken daar al heel lang voor verschillende doeleinden in gebruik.

Louise vraagt of ik misschien iets weet wat tegen hooikoorts werkt. Smalle weegbree schiet mij te binnen. Het is een kruid wat bij verkoudheden een kalmerend effect op de luchtwegen heeft. Smalle weegbree is ook effectief bij insektenbeten of Brandnetelprik. Ons lichaam reageert op een aanval door histamine te produceren. Een stofje dat de bloedvaten plaatselijk doet verwijden, waardoor er allerlei verdedigingsmechanismen beter hun werk kunnen doen. Dat jeukt nog al. Soms wil de reactie van ons lichaam wel eens te sterk zijn. Bij Hooikoorts wordt op onschuldige pollen heftig gereageerd. Smalle weegbree bevat iridoïdglycosiden, waarvan vooral aucubine de reactie van histamine vermindert.

Louise adviseer ik op nuchtere maag een waterig aftreksel van Weegbree te drinken. De volgende dag al vertelt ze me dat haar luchtwegen een stuk rustiger zijn, waardoor ze beter geslapen heeft. Ze vraagt of Brandnetel een gunstig effect kan hebben. Ik leg uit dat het een kruid met een veelzijdige werking is. Het levert belangrijke vitaminen en mineralen en zet het lichaam tot zuivering door verschillende organen te stimuleren. Deze effecten kunnen bijdragen aan een fitter lichaam wat wellicht iets genuanceerder gaat reageren op een pollenaanval.

This entry was posted in Blog and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>