Wollig-heden

Vandaag is nog steeds het spinazie-zaai-plan er, maar dankzij een regenachtige ochtend komt daar al snel verandering in. Op zolder, waar ik aan het rondsnuffelen ga, heb ik namelijk een viltwerkje gevonden dat bedoeld is als babyslaapzak. Lang geleden heb ik het eens gemaakt op een permacultuur-weekend in de Ardennen. Of nu ja ik, een heleboel mensen hebben mee gevilt aan de slaapzak, waar ik nog steeds erg dankbaar voor ben, want het was een heel project. Op dat moment was er nog lang geen baby in zicht en ik heb dan ook een tijd gedacht dat ik het beter aan de katten kon geven om in te kruipen. Op een of andere manier is dat niet gebeurd, dus nu sta ik alsnog met het viltwerkje in handen.

Van iemand heb ik gehoord dat als babies slapen op een schapenvacht dit allergieën helpt voorkomen. Wie weet doet dit schapenwollen slaapzakje ook wonderen in die richting. Het is van onbewerkte wol gemaakt, bruin met wit. Hier en daar zitten gaten in. Natuurlijk voor het hoofdje, maar ook op enkele plaatsen waar het eigenlijk dicht hoort te zijn. Gelukkig heb ik nog andere viltwerkjes liggen, die ik kan gebruiken om de slaapzak te verbeteren. Zo zijn er een paar sloffen, waar ik inmiddels gaten in heb gelopen en die bovendien niet meer passen na een te hete wasbeurt.

De sloffen zijn, ondanks al dat wassen, nog altijd mooi geel in verschillende kleuren. De wol heb ik ooit geverfd met uienschillen, die een wat donkergele kleur opleveren, en met Boerenwormkruid, dat voor een lichtgele kleur zorgt. Toen heb ik ook geëxperimenteerd met andere planten, zoals vlierbessen. Ik had gehoopt op mooi paars, maar het werd iets niet kleurvast grijzigs. Inmiddels heb ik Wede in de tuin staan, wat een blauwe kleur zou geven en Zuring, waarvan de wortels iets rozeachtigs zouden doen. Wellicht iets moois om komende zomer te ondervinden.

Op het babyslaapzakje zal de gele wol wel mooi staan. Smiddags schijnt de zon weer, maar ik ben te druk met babydingen bezig. Mijn voormalige kruidenkamer is naar zolder verhuisd en nu is daar de babykamer, met als enige kruid een potje Honingmeloensalie om te overwinteren. Het is er een grote bende, omdat we heel veel babyspulletjes van vrienden hebben gehad, waar we erg blij mee zijn. Ik mag alles nog even een goed plekje geven. Dat gebeurt deze middag. Volgens het weerbericht komen er gelukkig nog een paar mooie dagen aan, waarop ik alsnog Spinazie kan zaaien.

This entry was posted in Blog and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>