Winterland

In de straat klinkt een luide knal. De laatste dag van het jaar wordt er heel wat vuurwerk afgestoken. Evi de poes kijkt vanuit de zolderraam belangstellend toe. Veel zin om naar buiten te gaan, lijkt ze niet te hebben. Vandaag vriest het niet, maar eerder deze week was dat wel anders. Toen Frank en ik naar huis wilden reizen na de kerstviering met onze families, reden de treinen niet vanwege hevige sneeuwval. We hebben wel een mooie wandeling kunnen maken en sneeuwballen gegooid. De dag en de nacht die hierop volgde, vroor het hard genoeg om de Oost-Indische kers die een van de composthopen bedekt, te doen sterven. Zo hebben we toch nog vorst en sneeuw gehad in 2014.

Hoewel het dus al volop winter is, is de tuin nog niet helemaal winterklaar. Dit omdat ik in verwachting ben van ons eerste kindje en mijn energie vooral naar de zwangerschap gaat. Gelukkig is mijn lieve vriendin Ineke een aantal keer langs geweest om het een en ander in de tuin te doen. Ze heeft een hoop onkruid losgemaakt, waar we de kippen blij mee hebben gemaakt. Behalve de boterbloemen, want daar worden kippen ziek van. Met een beetje geluk zet de compostwarmte de planten om in een wenselijk tuinproduct. De kaal geworden grond hebben we bedekt met de bladeren van de Hazelaar die op het gras gevallen waren, zodat dIMG_0660e grond beschermd is tegen regen en wind en de voedingsstoffen behouden blijven.Ook uit de kruidentuin zijn op een koude regenachtige dag de meeste ongewenste planten verwijderd. Arme Ineke is toen nog in de vijver gevallen die ze door de duistere weersomstandigheden en overtollige bladeren niet gezien had.

Om de tuinwerkzaamheden te vergemakkelijken, heeft Frank een zogenaamde kippen-tractor gemaakt. Dat is een verplaatsbare ren die we op steeds op een ander deel van de tuin kunnen neerzetten. Door de kippen er in te laten, woelen ze mooi dat stukje grond los en het wordt gelijk een beetje bemest. Eventuele achtergebleven slakken hebben geen schijn van kans. Nu de Oost Indische kers dood is, gaat de oudste composthoop over het land verspreid worden. Dan hebben de kippen nog meer plezier.

This entry was posted in Blog and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Winterland

Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>