vruchten plukken

Nu de langste dag voorbij is, zijn er steeds meer rijpe vruchten te vinden. Bessen, aardbeien, frambozen, moerbeien, kersen. Maar ook fruit met minder bekende namen zoals de loganbes, een kruising tussen braam en framboos en de jostabes, een kruising tussen zwarte bes en kruisbes.

Het is genieten om te zien waar de natuur allemaal in voorziet. Tijdens een boswandeling  kun je nu zomaar op een zonnig plekje een rode bessenstruik aantreffen, vol met allemaal sappige zoetzure vruchtjes. Een stukje verder staan bosaardbeitjes. Ze lijken net op aardbeien uit de winkel, maar dan veel kleiner en met veel meer smaak. Ook de bladeren en de bloemen van de bosaardbei lijken op die van de gewone aardbei.  Er is nog een plantaardige bosbewoner met rode vruchtjes, die sprekend op bosaardbeitjes lijken, de zogenaamde schijnaardbei. Nu is deze aardbei gelukkig niet giftig, maar de vruchtjes zijn tamelijk smakeloos en dus echt geen aanrader. Behalve aan de smaak van de vruchtjes, is de schijnaardbei te herkennen aan de volledig  gele bloementjes. Die van de bosaardbei hebben alleen een geel hartje, met witte kroonblaadjes eromheen.

Velen zijn geïnteresseerd in deze fruitigheden. Vogels en muizen, maar ook insecten en slakken. De vraag is dan ook altijd: Wie is er als eerste bij, wanneer een vrucht eindelijk helemaal rijp is? Sommige dieren zijn te klein om gelijk een hele vrucht naar binnen te werken, dus nemen alleen hapjes van het fruit. Anderen komen in een zwerm en eten samen gezellig een hele stuik  of boom leeg. Ook menig mens is verzot op fruit. Vers van de plant gegeten; verwerkt tot jam; op een taart; door een fruitige smootie. Fruit kan ook zo worden ingevroren om op een later moment van pas te komen. Veel vruchtdragende planten worden dus van een net voorzien, om het fruit te beschermen tegen dierlijke mededingers. Helaas raken dieren hierin makkelijk verstrikt.

Een diervriendelijkere manier om aan voldoende fruit te komen, is het fruit plukken voor het helemaal rijp is en dan een dagje laten narijpen op het aanrecht.  Sowieso is het een goed idee om fruit ruim op tijd te plukken. Met deze nattigheid  voorkom je zo enigszins dat het fruit gaat rotten. Bacteriën en schimmels zijn namelijk ook dol op rijp fruit en gedijen goed als het warm en vochtig is. Natuurlijk is het voor de dieren fijn, als er voor hen ook wat vruchten overblijven.

This entry was posted in Blog and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>