Voor de schermen

Grote zwarte wanden zijn verrezen langs de snelweg niet zo ver van hier. Het idee is dat het geluid, afkomstig van voortrazend verkeer, de omwonenden nu bespaard blijft. Tevens zal het fijnstof meer bij de auto’s blijven. Op sommige plekken is zelfs een speciale poreuze kiezels op de schermen aangebracht. Er wordt bekeken of die nog meer vuil gaan tegenhouden. Fijn dat er steeds meer dingen gedaan worden om het leefmilieu te verbeteren.

De snelweg is effectief aan het oog onttrokken. Geen zicht meer op mogelijke files, waardoor je niet weet of dat de verkeersstroom achter het zwart je snel of langzaam gaat opslokken. Met eindeloze turfspelletjes, waarin bekeken wordt welke kleur auto’s het meest voorbij komt en welke vrachtwagens er op de weg zijn, is het ook gedaan. Nu zijn dat zaken die mij niet bijster veel interesseren.

De zwarte wanden op zich zijn wel bijzonder intrigerend. In mijn fantasie kan erachter van alles plaats vinden. Boeiender is nog wat ervoor plaats vindt. De gemeente is zo goed geweest het een en ander te beplanten, zodat de boel straks wat minder zwart is. Er is gekozen voor Klimop, nog meer Klimop en de dode plantjes zijn waarschijnlijk ook Klimop, geplant in een bevroren ondergrond. Hier en daar staat een klein rijtje met andere vegetatie bij wijze van experiment. De grond om de plantjes heen is goed afgedekt met zwart plastic, zodat het vooral bij geen andere plant opkomt om te gaan groeien. Natuurlijk zijn er best planten die zich niet tegen laten houden door zo een stukje plastic. Ridderzuring piept er zo tussendoor. Brandnetels komen hier en daar ook al te voorschijn gekropen. En uiteraard gras.

Een nobel steven van de gemeente om ons wat meer groen voor te schotelen. Logisch ook dat er voor zoveel Klimop is gekozen. Dit is een sterke plant, heel geschikt om grote verticale oppervlakten te begroeien. Bovendien blijft Klimop in de winter groen, of wit, afhankelijk van de variant die is geplant. Toch zou het leuk geweest zijn als er iets creatiefs met de schermen gebeurd was. Als ze eetbaar gemaakt waren. De rotzooi blijft er nu immers achter.

Druiven zouden fantastisch groeien tegen deze wanden. Heerlijk verwarmd door het absorberende zwart. Appelbomen, Peren, Kiwi’s. Allemaal fruitsoorten waarvan varianten bestaan die zo’n scherm wel zien zitten om tegenaan te groeien. Natuurlijk blijf je dan nog zitten met een groot zwart gat in de winter. Dat kan met een prachtige schildering opgelost worden. Een mooi groen sprookjesbos bijvoorbeeld. Bosnimfen in de omhelzing van een Ent. Een elfenfeestje bij een brandend vuurtje. Kleurige paddenstoelen waaronder Kabouters en Eekhoorntjes beukennootjes delen. Een draak die zijn glinsterende vleugels spreidt. Schitterende watervallen waar een Eenhoorn doorheen galoppeert.

Voor je het weet is zo een wereld realiteit. Ik ben alvast begonnen met iets eetbaars voor de schermen te planten. Ergens heb ik in een holletje naast een Klimopplantje een Aardpeer in de grond gestopt. Dat is een gewas wat grote hoogten kan bereiken en in de zomer mooie gele bloemen geeft. Onder de grond gebeurt ook van alles. Er worden vele nieuwe knolletjes gevormd, die het jaar erop allemaal gaan groeien. Tenzij iemand ze opeet. Het is een smakelijke groente.

This entry was posted in Blog and tagged , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Voor de schermen

Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>