voedsel-co​operatie

IMG_0384[1]Ergens aan het begin van de maand krijg ik een berichtje van Chris. Ze is actief bij de plaatselijke voedselcoöperatie en zorgt er samen met het voko-team voor dat 4 aanbod on line te zien is. Het is een mooi systeem. Door met veel mensen tegelijk bepaalde aankopen te doen, blijven de kosten lager en zo zijn biologische producten een stuk betaalbaarder. Daarbij is het werk wat in de voko gaat zitten, op vrijwillige basis, dus in de prijs van de producten zit geen salaris voor het personeel dat aan de distributie doet. Als lid van de voko stort je een bedrag op de voko-bankrekening, waarvan vervolgens inkopen gedaan worden die je als lid kunt bestellen. Je kunt in je eentje lid worden of met een groepje.  Veel van de inkopen worden gedaan bij een groothandel in biologische producten, maar er komen ook steeds meer lokale initiatieven die hun producten aanbieden via de groothandel. Zo is er een biologische boer en een zelfgestookte drankjes aanbieder. Soms bieden mensen ook een keer iets aan. Bijvoorbeeld als de kippen ineens heel veel eieren hebben gelegd. Er komen ook steeds creatievere initiatieven. De fietskoeriers van Demarage bieden hun diensten aan voor extra voko-account. Ze brengen je bestelling snel en veilig thuis.  Met ‘Kruiden als muze’ heb ik ook een voko-lijst. Hierop zijn producten als zaden, kruiden-infusies, kruidenazijn, oliën, scrubs, honing, zalfjes en crèmes te vinden, maar ook het een en ander dat niets met kruiden te maken heeft, zoals kombucha. Dit laatste is een gefermenteerd drankje van thee en suiker. Het staat hier op de geiser te groeien uit een glibberig micro-organismen-samenwerkingsverband. Chris plaatst deze productenlijst en laat daarna weten wat er zoal besteld is. Vervolgens mag ik alles in mooie schone potjes  doen en de juiste etiketten erop plakken. Het resultaat gaat naar het voko-distributiepunt. Van de opbrengst kan ik zelf producten bestellen, zoals zonnebloempitten en kattenbrokjes. Deze maand zijn de nieuwste toevoegingen op de ‘Kruiden als muze’- lijst: paardenbloemhoning, een veganistische pesto van Zevenblad en drie soorten Kefir. Dit laatste is alweer een gefermenteerd product. Deze  keer gaat het om een soort yoghurt. De variaties van sojamelk en kokosmelk vind ik erg smaakvol. Kombucha is een drankje wat enkele weken mag staan voor het goed is. Kefir maak je in enkele dagen. Beiden zouden goed zijn voor een evenwichtige darmflora. Van Chris ga ik vast horen of de voko-leden er net zo enthousiast van worden als die darmbacteriën.

This entry was posted in Blog and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>