vlinders en rottend fruit

Wespen zijn er niet zoveel dit jaar. Dat zou kunnen komen omdat het eind maart nog flink gevroren heeft, toen de wespen al volop bezig waren zich klaar te maken voor het buitenleven. Wespen kunnen vervelend zijn. Intussen ruimen ze ook een hoop afval op.

Rottend fruit bijvoorbeeld. Dat is er in deze tijd van het jaar genoeg te vinden onder de vele fruitbomen die her en der staan. Appels, peren, pruimen. Wespen, vlinders en andere insecten weten er wel weg mee. Ze komen op de zoete geur van al die vruchten af, maar ook op de geur van alcohol. Ze doen zich te goed aan het sap. Aan hun komisch dolle vluchten kun je zien dat ze behoorlijk aangeschoten raken. Vooral vlinders spreiden zo een onbezonnen kleurenpracht ten toon. De alcohol doet hun coördinatie teniet en botsingen zijn aan de orde van de dag, met alle gevolgen van dien. Glinsterende vleugeltjes fladderen zonder lijfje nog een laatste stukje en landen dan tussen het gevallen fruit.

Mocht je een fruitboom in de tuin hebben, wist je dat je dan volgens de wet eigenlijk strafbaar bent op het moment dat er een vrucht onder ligt te rotten? Je bent dan een alcoholproducent. Gelukkig wordt daar niet zo letterlijk naar gekeken. Anders zou je zelf geen brood mogen bakken en kan de groenbak ook wel afgeschaft worden. Al het fruit in een eikenhouten vat met wat water gooien en er dan over een paar maanden aan de onderkant cider uit tappen, is vermoedelijk wel weer net over het randje van deze wet.

Wil je dronkenschap in het insectenrijk enigszins voorkomen, dan kun je met al dat fruit zelf ook een hoop leuke dingen doen. Jam en vruchtenmoes van maken bijvoorbeeld, om in uitgekookte potjes te bewaren voor de winter. Je kunt het fruit drogen in de zon, op een lage stand in de oven of in een droogmachine. Veel fruit kan geperst worden om heerlijke fruitsap van te maken. In een taart misstaan al die zoete vruchten ook niet. Bij veel van deze verwerkingsprocessen houd je heel wat fruitafval over. Wil je voorkomen dat hier alsnog insecten mee aan de haal gaan, dan zijn er verschillende opties, zoals de kippen verwennen of in een goed afgesloten groenbak opbergen, tot deze geleegd wordt.

Van appelschillen, klokhuizen en een enkele zoete appel, kun je bovendien vrij makkelijk zelf appelazijn maken. Net als voor het maken van cider, gaat het fruitafval eerst in een afgedekt vat. Zorg wel dat het ontstane koolzuurgas weg kan. Als het niet meer bubbelt, is alle fruitsuiker omgezet in alcohol. Vervolgens zorg je dat er zuurstof bijkomt. Op het mengsel zal een witte laag ontstaan, azijnmoer genaamd. Dit zijn micro-organismen die met behulp van zuurstof de alcohol omzetten in azijn. Fruitresten eruit en klaar is je appelazijn.

Een voordeel van het gewoon laten liggen van rottend fruit is dat de insecten dan zoveel plezier hebben in de boomgaard, dat je ongestoord ijsjes kunt eten in de rest van de tuin.

This entry was posted in Blog and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>