Het circus

“Wat zeg je, er staat een circus bij jullie voor de deur?” … “Veertig man en een enorme tent?”……” Dat past inderdaad niet bij jullie op de plaats, maar ik zal eens informeren of wij in de achtertuin plek hebben voor een voorstelling. “….”Oh, ze zijn al onderweg naar hier.” ……”Begrijp ik, maar ik zit net bij het meertje met een paar van je huisgenoten.”………”Jeroen is wel bij ons thuis denk ik, en Iris, ik waarschuw ze even.”…..”Komt goed, dank je.” Een circus dus. De vrienden met wie ik was zwemmen komen niet meer bij van het lachen. Mijn huisgenoten zijn ook net gearriveerd voor een duik. Met hen overleg ik kort wat we aanmoeten met het circus. Onze achtertuin is ook niet groot genoeg, maar de buurman heeft een enorm grasveld waar hij een camping wil beginnen. De friettent en een ijskraam zijn er al.  Wellicht dat hij wat extra klandizie wel ziet zitten. Snel bel ik Jeroen en vraag hem de artiesten even op te vangen.

Wat later zijn we met de circusartiesten en de buurman in gesprek. Al snel is geregeld dat ze op het veld mogen staan. Wij zullen de groep voorzien van water en stroom. Een dag later wordt alles opgebouwd. De artiesten trekken de stad in om reclame te maken. Er worden flyers verspreid met de friettent van de buurman erop. Eigenlijk zouden ze in Amsterdam spelen, maar dat kon niet doorgaan. Toen was het rondreizende circus bij mijn favoriete kraakpand gestrand. Het is een gevarieerd gezelschap. Allerlei talen klinken door elkaar heen.

Zaterdagavond, om zeven uur, wordt het geluidsysteem uitgetest. Al snel staat de handhaving op de stoep. Valin en ik komen net terug van het meertje. Blijkbaar is er geklaagd over geluidsoverlast. Wij hebben weliswaar niets gehoord, maar voor de nachtwerkers om de hoek was t net iets te luid. Het leven van een drugsdealer gaat niet over rozen. De handhavers vinden het een lastige situatie. Best leuk zo een circus, maar ja, één klacht betekent nu eenmaal de boel ontruimen. Vooral de versterkers kunnen echt niet. Valin informeert of een akoestisch optreden een optie is. Iedereen is erg ingenomen met dat idee en de handhavers wensen ons een gezellige avond.

De voorstelling verloopt uitstekend. Het is geen circus met leeuwen en andere grote dieren, maar vooral bijzondere geluidsoptredens, een ballonnen schiettent en grappige pakjes. De volgende avond is er nog een voorstelling. Nu gaan de versterkers gewoon aan. Wij dansen op de vrolijke klanken. Dan ontdekt Valin het mooiste van het hele circus. In het licht van een bouwlamp, krioelt het van de gevleugelde nachtwezens, die steeds sneller bewegen in ingewikkelde patronen op de maat van de muziek. Ze raken elkaar nooit, maar een groot aantal wordt verzengd door de lamp.

Als we besluiten te gaan slapen, komt net de politie eraan rijden. Gelukkig zijn ze op zoek naar iets anders en kan de circusvoorstelling gewoon doorgaan. Een dag later trekt het circus België in.