Knights of Cydonia

Mijn fiets is kapot, dus nu ben ik een nieuwe fiets aan het winnen. Min of meer toevallig, want eigenlijk zit ik te wachten of mijn vermoeden klopt dat er een liedje van mijn favoriete band op de mysterieuze positie 0 is terecht gekomen van een hitlijst. De zogezegde outlaw 41 die in een vorig decennium hoogtijdagen vierde. Zo ook de hits die vandaag gedraaid worden. Voor mij ligt een vierkant vol met letters. Er zitten woorden in verborgen. Ik heb er al een heel aantal gevonden als ik ernaast een lijst met woorden ontdek. Het gaat goed. Ik blijk zelfs al woorden aangestreept te hebben die niet in de lijst staan, dus die schrijf ik er maar snel bij. Op de radio gaat het ook goed. Vandaag gaat er inderdaad weer een nummer 0 zijn, zoals begin deze eeuw gebruikelijk was, verneem ik. Het liedje van Muse heb ik nog niet gehoord, dus dit kan niet mis gaan.

Intussen ben ik erachter gekomen dat ik een fiets ga winnen met de puzzel. Een soort van fiets die ik helemaal zelf mag verzinnen. TULP-fiets heet die. Een gele fiets gaat het worden, simpel. Daar klinken de eerste tonen van ‘Knights of Cydonia’. Mijn vermoeden klopte. Gauw de radio wat harder zetten en genieten van de prachtige klanken. Ik krijg er kippenvel van. De oplossing van de puzzel komt ook gestaag dichterbij. Het enige nadeel aan de puzzel is dat je er ook een weekend Centerparcs mee kan winnen. Wat ik daar nu te zoeken heb? Ik streep ‘zeeos’ aan. Het staat niet in de woordenlijst, maar hoe meer extra woorden, des te groter de kans op een fiets. Lijkt me logisch. ‘Vis’ staat er 2 keer in. Beetje slordig van de makers. ‘Ballans’ kan ik zo snel niet vinden. ‘IFO’ bestaat dat eigenlijk ook, als zijnde de afkorting van Identified Flying Object? Voor de zekerheid streep ik het maar aan. Er staan immers wel meer afkortingen in.

Het liedje is afgelopen. De puzzel is ingevuld. Ik zie dat ik de oplossing naar een website mag sturen. Zou ik on line dan nog eens alles mogen aanstrepen? En de extra woorden, hoe ga ik ze daar attent op maken?  Ik kijk de puzzel nog eens na en zie dan dat de laatste niet aangestreepte letters, achter elkaar gezet, het woord ‘ring’ vormen. Blijkbaar zit er nog een zin verstopt, die niet te vinden is door alles wat ik extra heb aangestreept. Zo zie je maar weer; als je iets te graag wilt, ergens te veel energie insteekt, er subtiele aanwijzingen verloren gaan die naar de oplossing leiden.

Gelukkig kan ik de oplossing eruit halen door de puzzel nog eens te maken en alleen de woorden uit de lijst te omcirkelen. Gauw vul ik het in op de site. Ik fantaseer over mijn gele fiets. Misschien kan ik een ratel op de spaken ‘Knights of Cydonia’ laten spelen, zonder Muse had ik immers geen schijn van kans op de fiets.