varenrouwmug

Al een tijdje hangen ze hier in huis rond. Ook bij andere mensen die Wies spreekt komt het diertje bekend voor. Een soort van fruitvliegje, maar dan eentje dat voornamelijk bij de planten zit. In de potgrond worden eitjes gelegd en de larfjes die hier uitkomen, voeden zich met rottende plantendelen, maar ook jonge verse worteltjes vinden ze niet te versmaden. Zwakke planten zullen dan ook het loodje leggen, eens ze ontdekt zijn door de varenrouwmug, zoals het vliegje heet. Voor sterke planten is het probleem minder groot, vandaar dat het vliegje tot nu toe weinig problemen heeft opgeleverd.

Echter, nu de tijd aanbreekt om de eerste groenten te gaan voorzaaien, zou het erg fijn zijn als de varenrouwmug het huis verlaat. Wies gaat op zoek naar manieren om het diertje daartoe te bewegen. Een beproefde methode zijn aaltjes. Waarschijnlijk zijn ze de prijs wel waard. Via de post zou een lading kunnen komen om het vliegjes-probleem op natuurlijke wijze op te lossen, aangezien de aaltjes zich voeden met de larfjes van de varenrouwmug. Moet wel de potgrond precies vochtig genoeg zijn en ze zijn maar beperkt houdbaar. Een andere oplossing zou in de categorie kruiden kunnen liggen. Kaneel en tijm in het drinkwater van de planten, verhinderen dat de larfjes het proces tot vlieg overleven. De potgrond uitdrogen zou eveneens tot gevolg hebben dat de larfjes het niet lang maken, maar is ook riskant voor de plant. Buiten zitten momenteel geen varenrouwmuggen. Wellicht heeft de winterkou daar iets mee te maken, al vriest het niet echt.

Wies besluit om alle kamerplanten buiten te zetten, beschermd tegen de regen met een stuk landbouwplastic. Zelfs de tropische planten gaan mee, de milde winterse kou zal een schok voor hen zijn.
Als in het weekend een van de zeldzame keren is dat koning winter ijzig op de deur klopt, gaan de planten snel weer naar binnen. Samen met de varenrouwmugjes, die weinig onder de indruk waren van het experiment. Dan een ander offensief. Alle plantenpotten worden voorzien van een laagje schelpenzand. Dit zand zou verhinderen dat er nieuwe eitjes gelegd worden in de potgrond, de vliegjes kunnen er zo immers niet meer bij. Ziet er wel grappig wit uit zo. De kinderen zijn zelfs zo goed om er niet in de gaan zitten roeren met hun handjes. Mugjes fladderen enigszins paniekerig rond de planten en zoeken het dan hogerop. Boven bij de raam wonen een aantal spinnetjes die gretig hun netten uitgooien. Wellicht dient zich zo toch nog een natuurlijke oplossing aan, al hangen er een week later gelijk weer rouwmugjes rond de juist gezaaide pepers en tomaten.

This entry was posted in Blog. Bookmark the permalink.

Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>