Toverhazelaar

IMG_0333[1]Al een tijd loop ik te dromen over een Toverhazelaar ( Hamamelis virginiana). Wat zou het toch leuk zijn deze winterbloeier in de tuin te hebben. Een grote bos gele pracht om sombere winterdagen op te fleuren. De bloemen ruiken lekker. Vroege bijen worden er blij van. Deze zachte winter mogen we die wel verwachten.

De boom beschikt bovendien over geneeskrachtige eigenschappen. Dit vooral wegens het voorkomen van Tannines, in het blad en de schors. Vroeger gebruikte de indianen het sap al om wondgenezing te bevorderen. Er kunnen ook tincturen van gemaakt worden. Deze hebben een sterk samentrekkende werking. De tinctuur kan gebruikt worden om uitwendige bloedingen te stelpen. Ook problemen zoals spataderen kunnen verminderen door uitwendig gebruik van de tinctuur.  Inwendig gebruik wordt afgeraden, maar de Toverhazelaar zou werken tegen diarree en ernstige menstruatiebloedingen. Dan bevat het sap proanthocyandine, een stof die heilzaam is tegen bepaalde herpesvirussen.

Het is een hele late bloeier. In januari zie ik hem ineens overal in bloei staan. Mijn enthousiasme over de boom wordt alleen maar groter. Een hovenier in de buurt val ik geregeld lastig met de vraag of ze misschien een gele toverhazelaar hebben. Steeds is die net uitverkocht. Wellicht kan ik dan ergens een stekje vandaan toveren? Hier om de hoek staat een heel mooi exemplaar, ontdek ik wanneer ik op een avond een lange wandeling maak en een andere afslag neem dan gebruikelijk. Als ik aanbel bij het huis dat bij de boom hoort, om te vragen of ik misschien een takje mag afbreken, doet er niemand open. Op internet ontdek ik dat de Toverhazelaar bijzonder moeilijk te stekken is. Toch blijf ik dromen over de Toverhazelaar. Ik zie al helemaal voor me dat hij hier in de tuin groeit en bloeit.

Ineens maakt mijn telefoon het sms-geluid. Midden tijdens een vergadering die ik bijwoon van Tuinzicht Lichtenberg. Het is een nieuw project in het kader van meer groen in de stad. Wellicht dat ik er iets kan betekenen als herboriste. Een mooie locatie om workshops te geven en kruidenwandelingen te beginnen. Ook is er grond om een stel kruiden te laten groeien. Nieuwsgierig werp ik een blik op de display. Frank schrijft dat hij een cadeautje voor me heeft. Ik heb geen idee wat dat kan zijn. Tegen de tijd dat ik thuiskom, schemert het. In het verdwijnende licht ontdek ik een tas met een kleine boom erin.  Gelijk voel ik me helemaal gelukkig. Het is natuurlijk een Toverhazelaar! Ja, kijk, daar zitten zelfs enkele gele bloemetjes. Snel laat ik Frank weten hoe dankbaar ik voor deze gift ben. De volgende dag is het prachtig weer en krijgt het boompje een mooi plekje in de voortuin. Vlakbij mijn zelfgekweekte appelboom. DeToverhazelaar groeit erg langzaam, dus het zal nog wel even duren voor die gaat genezen. Van de bloemenpracht kunnen we nu al genieten.

This entry was posted in Blog and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>