Stille nacht

Na een logeerpartij in een caravan is het moment aangebroken om mijn nieuwe woning te betrekken. Vrienden van mij wonen in een oud boerderijtje met een grote tuin en allerlei beestenspul. Daar is een plekje voor mij vrij. Eerst ga ik nog even de muren geel schilderen. Emil komt mij okerverf brengen. Ik wil al bijna aan de slag gaan, als ik Robert tegenkom in de keuken. Hij logeert bij ons en vertelt een mooi verhaal over een leemkachel met een bank eraan vast. De warmte van het vuur die normaal door de schoorsteen verdwijnt, gaat nu in de bank zitten. Een interessant concept. Dat zou natuurlijk geweldig zijn op mijn kamer die nu toevallig toch leeg staat. Robert heeft ook heel veel zin er eentje te bouwen. In plaats van schilderen, loop ik dus al gouw met klei, zand en stenen te sjouwen. Enkele enthousiaste vrienden komen meehelpen. Omdat ik toch bezig ben met leem, besluit ik gelijk de muren vol te smeren. Daaroverheen gaat een laag zelfgemaakte kalkverf en dan eindelijk de gele oker. Iets later dan gepland kan ik alsnog mijn kamer betrekken.

Het blijkt nog een heel gebeuren om de bank droog te stoken. Een proces dat deze tijd van het jaar zo lang duurt, dat er gras op de bank is gaan groeien. Of misschien is het wel graan, ontsproten uit het stro wat door de bovenste leemlagen is gegaan. Ik vraag me af of de worteltjes de bank meer stevigheid gaan geven of eerder de boel uit elkaar drukken. Mocht het te ernstig worden, dan kan ik er de schapen altijd een beetje mee bijvoeren.

Het is ook even schrikken als ik allemaal wit pluis op de muren ontdek. De kalk zou schimmelwerend moeten zijn, maar er zat wel karnemelk door het recept vanwege de caseïne wat de kalk bindt zodat het minder afgeeft. Het pluis blijkt gelukkig geen schimmel, maar kalkkristallen die ontstaan door het verdampen van optrekkend vocht. Het huis heeft geen fundering namelijk. Wellicht is het tijd om vochtvreters te gaan bouwen met soda en keukenzout. Het zou mooi zijn de kamer droog genoeg te krijgen, zodat ik van de zomer binnen kruiden kan drogen.

 

This entry was posted in Blog and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>