Reclaim the seeds

Eigenlijk hadden Bart en ik om 11u precies op de stoep willen staan bij de zadenbeurs in Amsterdam. De heenreis bleek echter een dusdanig avontuur dat we er pas om half 2 waren. Onze treinreis werd onderbroken door busvervoer. In Amsterdam zelf lag een rondje Artis op de loer dat ons niet dichter bij de plaats van bestemming bracht. Die leek haast in een ander universum te liggen, tot de vriendelijke mensen van Artis ons erop wezen dat de straat die wij zochten een linker en een rechter kant op ging. Al snel vonden we toen het spektakel.

Het was een drukte van jewelste. Een lange gang bracht ons naar een grote zaal waar rijen tafels stonden, met allerlei zaden erop. Verschillende mensen hadden hun waren uitgestald. Trappen leidden naar een bovenverdieping waar workshops gegeven werden. In weer een andere ruimte werden het hele festival lang films gedraaid. Wij waren net op tijd om de laatste eetbonnen te bemachtigen. Deze leverden ons een heerlijke pompoensoep met brood op.

Met goed gevulde magen, gingen we alles eens uitgebreid bekijken. Boven volgden we een workshop zaadbommen maken. Een zadenmengsel wordt door vochtige klei/aarde gekneed en hier worden bolletjes van gerold, ongeveer zo groot als een pingpongballetje. Deze bolletjes kunnen op een braakliggend terrein geworpen worden en daar zullen de zaadjes gaan groeien. Het is een goed idee om zaad van Vlinderbloemigen, die in staat zijn om stikstof vast te leggen met behulp van wortelknolletjes waarin speciale bacteriën leven, te mengen met zaad van een bladgroente die veel stikstof nodig heeft.

Ergens anders kregen we een zakje tuinbonen in onze handen gedrukt. Of we deze wilden zaaien en dan op de website www.tuinboonjemee.nl aangeven waar dat gebeurd is. Ook hadden veel mensen hun eigen zaden meegenomen. Sommigen gaven ze gewoon weg, enthousiast dat iemand er blij mee was. Anderen vroegen ons een keertje wat zaad mee terug te nemen van de nakomelingen. Er waren ook mensen die heel speciale kruiden en planten kweekten. Voor een zacht prijsje boden ze hun bijzonderheden aan. Zo vond ik zaad van Wede, een kruid wat vroeger veel als blauwe verfplant werd gebruikt. Iemand had een kruidenquiz georganiseerd, waarbij je mocht raden welke zaadjes van welke plant waren. Voor mij zo op te lossen natuurlijk, maar ook beginnende tuinier Bart vond het juiste antwoord.

Bart was op zoek naar zaad om in de plantenbakken te zaaien die op een braakliggend terrein in Maastricht komen te staan. De gemeente heeft dat grondstuk voor een jaar toegewezen aan het Landhuis, een ontmoetingsplek waar veel activiteiten plaatsvinden in het kader van zelfvoorziening. Hij vertelde enthousiast over het project en veel mensen boden zaad aan. De  lange heenreis hadden we benut om te kijken welke groenten geschikt zouden zijn voor op het stuk toegewezen land, daardoor was het makkelijk het juiste zaad te kiezen.

Op een gegeven moment aanvaardde Bart de terugreis. De vriendin waar ik bleef slapen plantte de eerste Tuinboon uit mijn zakje voor de raam van haar flatje. Van haar kreeg ik zaad van `n zoete basilicumsoort. Ze vertelde me over Window farming. Een manier waarop je met lege plastic flessen je eigen groente voor de raam kunt kweken.

De volgende dag was er guerrilla gardening actie vanuit Reclaim the seeds. De zaadbommen en de Tuinbonen kwamen goed van pas. Het guerrilla gardenen is bedoeld om de stad groener en meer eetbaar te krijgen. Dat kan door braakliggend terrein te beplanten, maar ook door parken en hofjes anders in te richten. Bijvoorbeeld Notenbomen en Bessenstruiken aanplanten. Onderweg naar huis vond ik een hele grote bloempot. Daarin ga ik Pompoenen zaaien en als die op zijn, kan het Appelboompje erin.

This entry was posted in Blog and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>