Of toch niet….

Maandagochtend regent het pijpenstelen. In de nattigheid is een select gezelschap bijeen gekomen, daar waar de Steentuyn is gelegen. Theo van Brabants landschap is er; Joost natuurlijk, met verse koffie; Wies op de fiets en een gevulde koektrommel. Theo weet al snel te vertellen dat ook van het aangeplante gedeelte een heel stuk verwijderd gaat worden. Dat betekent dat we nog een groot aantal planten moeten verplaatsen. In rap tempo, de kraanwagen kan immers ieder moment arriveren. Gelukkig klaart het op en voegt ook Tiny zich bij ons team. Samen verzetten we heel wat planten. Het ‘hart’ van de tuin blijft grotendeels intact en vormt een mooi toevluchtsoord voor de evacués. Een deel van de prille frambozenhaag krijgt een plek langs een blijvende rand van de tuin. Tiny verzamelt de kaardenbolrozetten uit het afgraafgebied. Die krijgen een plaats in de natte zone van de tuin. Al is het op dit moment natuurlijk overal nat. De ochtend vordert, maar er doemt nog geen graafmachine op aan de horizon.
Dan bereikt ons het bericht dat het kraantje een kabel heeft geraakt tijdens de vorige klus en nu een onbekende vertraging heeft opgelopen. Wij maken gebruik van het oponthoud door een plek te creëren waar de afgegraven grond zo lang (tot het nieuwe stuk tuin van karton is voorzien) kan worden neergelegd. Eerst moeten enkele bessenstruiken worden verplaatst. Dan besluiten we ook vast een laag oud karton, over van vorig jaar, op het gras te leggen waar de gronddump mag plaatsvinden. Tiny waarschuwt dat het flink gaat waaien in de loop van de week. Idealiter is het karton dan al lang volgestort met tuinresten, maar wellicht toch verstandig het papier wat te verzwaren. In en om de Steentuyn zijn toch stenen genoeg te vinden. Niet veel later is ook dat klusje geklaard. Een graafmachine is in geen velden of wegen te bekennen. De tuinploeg heeft inmiddels prioriteiten elders. Op hoop van zegen verlaten we de Steentuyn.
Als later deze week de storm is uitgeraasd, zijn de compostbakken omver gewaaid. Het karton ligt er nog altijd onberoerd bij. Zo ook de rest van de Steentuyn.

This entry was posted in Blog. Bookmark the permalink.

Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>