Nieuw leven

Op de deur van de woonkamer hangt een grote lijst met welke gewassen er wanneer gezaaid, uitgeplant en geoogst mogen worden. Iedere keer als ik er langs loop, begint het te kriebelen bij mij. Zal ik wel of zal ik niet beginnen met voorzaaien? Eigenlijk heb ik daar heel veel zin in, zoals ieder jaar rond deze tijd. Het weer belooft ook dat de lente iedere dag kan beginnen. De tuin is al helemaal klaar voor nieuwe plantjes. Tuinbonen en erwten kunnen zo de koude grond in. Koolgewassen en sla mogen onder koud glas, ofwel in de kas die Frank vorig jaar gebouwd heeft en binnen voor de raam kunnen tomaten, aubergines, selderie, prei en dergelijke.

De enige reden dat ik nog niet begonnen ben, is mijn dikke buik. Ieder moment kan ons kindje geboren worden. Dat is natuurlijk prachtig nieuw leven, maar vindt liever geen aanvang in een kamer vol zakken potgrond, zaadjes en kiembakjes. Uiteraard kan dat het geval gaan zijn, zodra ik begin met zaaien. Met de energie die ik momenteel heb, zal het zaaiproject zeker enkele dagen duren.

Het laatste weekend van februari komen mijn zusjes op bezoek. Ze helpen mij met allerlei laatste klusjes die nog gedaan mogen worden voor de baby komt. Ook hebben ze een hoop spulletjes meegenomen. Een van hen is net bij een supermarkt geweest en heeft daar minimoestuintjes bij haar boodschappen gekregen. Ze geeft ze aan mij in de veronderstelling dat ik er wel raad mee weet. De actie van de supermarkt vind ik erg leuk. Stimulerend voor mensen om hun eigen groente te kweken. Voor mij werkt het ook stimulerend, want deze kleine bakjes kan ik wel activeren voor de baby komt. De bonen in de grond stoppen is eigenlijk ook zo gebeurd. Voor ik het weet heb ik dan al mijn zaaigoed tevoorschijn gehaald. Frank komt aanzetten met zakken potgrond die ergens in de aanbieding waren.

Al gauw staat heel de woonkamer op zijn kop. Ik kom steeds meer tegen wat gezaaid mag worden. Een van de zussen van Frank heeft mij laatst nog wat zaden gegeven en ook vind ik een bakje waar zaadjes inzitten die ik ooit van een kruidentovernaar heb gehad. Wat zullen daar nog voor bijzondere plantjes uit gaan komen? Behalve de zaadjes van februari, beIMG_0731[1]sluit ik alles voor maart ook maar gelijk in te zaaien. Een klein beetje vroeg, maar in maart ga ik echt vooral tijd hebben voor de nieuwe baby. Hopelijk ook om de opkomende kiemplantjes water te geven. Onze zoon kan over enkele maanden vast helpen met alles uitplanten in de tuin, hangend in de draagzak. Immers, Evi de poes weet ook altijd haar bijstand te geven.

 

This entry was posted in Blog and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>