Kraantje

“Binnenkort komt er een kraantje,” vertelt Theo, onze held van Brabants Landschap, dit omdat hij ervoor gepleit heeft dat de Steentuyn kan blijven bestaan. Deze permacultuurtuin is vorig jaar tot leven gekomen, maar de locatie bleek wat ongelukkig. Namelijk midden op een grasveld dat een monumentaal pand omringt en voor altijd kortgemaaid en groen zou blijven, zodat de zicht op het monument optimaal is. Dankzij veel enthousiasme en miscommunicatie ontstond de Steentuyn. Maanden lang genoot zij een onzekere status en voorzag ons intussen van een uitbundige oogst. Gelukkig mag ze nu dus blijven, zij het dat de tuin zich wat dient terug te trekken uit het grasveld. Brabants Landschap, eigenaar van het gebied waar de Steentuyn is geland, heeft zelfs toegezegd het project actief te ondersteunen. Nu gaat er dus de beloofde put geslagen worden, begrijpen Joost en Wies, die samen met Eleonora initiatiefnemers van de tuin zijn. Zeer fijn, dan kunnen we altijd over water beschikken voor de jonge aanplant, zelfs als de zomer zich weer eens van haar droge kant laat zien. Er is een hele lijst die afgewerkt moet worden, voor de tuin daadwerkelijk levensvatbaar is. Water is hiervan een essentieel onderdeel. Financiering van het project en aantrekken van participanten zijn andere zaken die bovenaan staan. Nu we groen licht hebben voor de tuin, kunnen we doorgaan met subsidie aanvragen voor materialen en mogen we ook publiciteit aan het project geven. De eerste nieuwe vrijwilligers hebben we deze week mogen verwelkomen in onze app-groep “keien van de Steentuyn”, waarin activiteiten rond de permacultuurtuin worden gemeld. Ook ligt er een stapel actieplannen klaar om activiteiten, zoals haag planten en compost maken, in goede banen te leiden.

Dan staat er donderdag ineens een bericht van Joost in de app-groep, waarin hij meldt dat er maandagochtend een graafmachine komt. Wies leest het bericht een aantal maal en vraagt zich af wat die graafmachine dan in vredesnaam komt doen. Ze hebben de nieuwe plek voor de tuin immers nog niet afgedekt met karton, noch is er compost om het karton te bedekken. Al snel blijkt dat Theo de graafmachine heeft geregeld om het stuk tuin dat van het grasveld af moet, weg te schrapen. Dat bedoelde hij met ‘kraantje’. Nog geen water dus, maar de tuin komt zo wel snel in beweging.

This entry was posted in Blog. Bookmark the permalink.

Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>