Gekruid

Boeken

Kruidengids, herkennen/verzamelen/gebruik

Ingrid Gabriel
90 20414 291
Een van de eerste kruidenboeken die ik thuis ontdekte. Vandaar dat ik het graag in dit lijstje heb staan.

Encyclopedie van de Natuurlijke Geneesmiddelen
Dr. C. Norman shealy
3 82901713 8
Dit boek geeft een mooi overzicht van verschillende natuurlijke geneesmiddelen. Er komt van alles aan de orde: vitaminen, mineralen, kruiden en verschillende vormen van geneeskunde. Jarenlang mijn favoriete kruidenboek geweest. Wel jammer dat enkele vitaminenamen niet kloppen.

GROOT HANDBOEK GENEESKRACHTIGE PLANTEN
Dr. Geert Verhelst
9789080778467
Een heel overzichtelijk boek waar veel kruiden uitgebreid en betrouwbaar in worden beschreven. Mijn favoriete naslagwerk wat betreft kruiden.

Heksenkruiden & Toverplanten
Gertrud Scherf
Een mooie verzameling kruidenverhalen en illustraties. Per kruid wordt verteld wat voor ‘magische eigenschappen’  aan dit kruid werden toegekend, ook de geneeskrachtige werking en botanische gegevens komen ter sprake.

Making Plant Medicine
Richo Cech
09700312 0 3
Een boekje met heel veel informatie over het maken van allerlei kruidenbereidingen. Heel grappig verteld met mooie praktijkvoorbeelden.

Heukels’Flora van Nederland
Ruud van der Meijden
900158344X
Een uitgebreide plantengids met handige determinatietabellen. Erg fijn om onbekende kruiden te leren kennen en op naam te brengen.

Nieuwe Plantengids voor onderweg
Schauer/Caspari
9789052108148
Typisch een boek dat tijdens de studie niet gebruikt mocht worden, omdat je er niet nauwkeurig mee kan determineren. Op bloemkleur staan er bijna alle wilde planten in die hier te vinden zijn, dus kan je heel snel even nazoeken wat daar ook weer staat te bloeien als de naam niet gelijk bij je opkomt.

Handboek Ecologisch Tuinieren
Velt
9080062642
Een uitgebreid schrijven over het creëren van een prachtige moestuin. Er staat veel in over de behandeling van de grond en bescherming tegen ongewenste soorten. Allerlei zaken die ook voor de kruidenkweek van belang kunnen zijn.

Wilde Pracht
Guido Gezelle
Een boek, in 4 talen geschreven, met prachtige landschapsfoto’s en mooie verhalen over de flora van Zuid Limburg en een aantal bijzondere kruiden die daar te vinden zijn.

Permacultuur, ontwerpen met de Natuur
Dit is meer een gids dan een echt boek. Er staan de grondbeginselen van Permacultuur in, een interessante manier om het leven te benaderen en een evenwichtige tuin te creëren, die ik graag toepas.

Salades van de Godin
Monique Wijn
Een grappig klein boekje wat ik van de schrijfster heb gekregen toen ik, jaren geleden, een eetbare plantenwandeling bij haar volgde. Op dat moment studeerde ik Biologie en het was grappig om planten eens op een andere manier te bezien dan puur wetenschappelijk.

Het Complete Boek van de Bloemenkinderen
Cicely Mary Barker
9021617714
In dit boek staan erg mooie tekeningen van vooral bloemen met elfjes. Ieder plaatje heeft ook een leuk gedichtje. Ik krijg er altijd goede zin van.

Leven op het Land, wonen en leven in een landelijke sfeer
Clarissa Dickson Wright en Johnny Scott
905210641X
Een boek vol praktische tips en reeds lang beproefde kennis om zelf in allerlei basisbehoeften te voorzien. Over de toepassingen van kruiden staat ook een hoofdstuk vol geschreven, maar ook is in dit boek te vinden hoe je zeep maakt van houtskool en vet.

Handmade baskets
Susie Vaughan
Hier wordt uitgebreid uit de doeken gedaan hoe van vooral houtachtige kruiden en twijgen allerlei mooie manden gevlochten kunnen worden. Geïllustreerd met duidelijke plaatjes.

Living Willow Sculpture
Jon Warnes
Een boeiend boek waarin gevlochten wordt met levende wilgentakken, waardoor levende stoelen, huisjes, omheiningen en zo ontstaan. Mooi geïllustreerd.

Atlas van Natuurgeesten
Ron van Valkenberg
9063785593
Een sprookjesachtige benadering van de natuur. Prachtig geïllustreerd, mooie verhaaltjes. Hier en daar valt ook een kruid te bespeuren.

Paddenstoelen encyclopedie
Gerrit J Keizer
903960239
In dit boek worden organismen besproken die een belangrijke rol spelen bij het afbreken van dood organisch materiaal en het zo vrijmaken van voedingsstoffen die weer gebruikt worden bij nieuwe plantengroei. Veel paddenstoelen vormen een delicatesse. Ook hiervoor is dit boek een handleiding.

Vogelgids
R.T. Peterson, G Mountfort, P.A.D. Hollom
Een kruidenwandeling wordt vaak opgefleurd door prachtig vogelgezang. In dit boek is te vinden welke gevleugelde vrienden we zoal op ons pad kunnen treffen. Er wordt ook verteld welke kruiden of andere lekkernijen ze het liefst eten.

De aardkinderen
Jean m Auel
Een inspirerende boekenserie die mij als jong meisje al deed verlangen de kruidenwereld beter te kennen. Het verhaal speelt zich af in de tijd dat de Neanderthalers en de Nieuwe mens naast elkaar bestonden op deze aarde. Kruiden spelen dan al een belangrijke rol om gezond te blijven.

Dochter van het Woud
Juliet Mariller
9024553237
Eerste deel van een trilogie die afspeelt in het Groot-Brittannië toen de Keltische traditie daar nog hoogtij vierde. Het is een liefdesgeschiedenis, het gebruik van kruiden om de gezondheid te bevorderen komt uitvoerig aan de orde, maar ook magische aspecten van kruiden spelen een rol.