ijsbloemen

Snorbaard, de kat van een van mijn huisgenotes is bij mij op bezoek en likt de juist gesmolten ijsbloemen van de raam. De nieuwe kachel doet het goed; inmiddels is het al weer 14 graden in mijn kamer en dat terwijl het buiten min 8 was vannacht. De bank die aan de kachel vast zit is nog steeds niet helemaal opgedroogd, maar momenteel wel volop in gebruik. Een aantal planten staat er te overwinteren: Alle zeldzame knolletjes die ik onlangs van de kruidentovenaar heb gehad; Eetbare lupine die gekiemd was voor de vorst intrad; Juist ontkiemd Notenkruid. Ik was bang dat ik het had kwijtgespeeld aan een muis die de zaadvoorraad was binnengedrongen op het moment dat de kat ziek was, maar blijkbaar zijn er wat zaadjes op de aarde terecht gekomen en gaan groeien. Stevia staat op de bank; een pril Amandelboompje; Blauwe wede, waarvan ik niet zeker weet hoe winterhard die is en zo nog wat andere exemplaren. De Vijgenboompjes staan ook binnen, in het werkhok, waar het net iets minder hard vriest dan buiten.

In de tuin ligt sneeuw. Hier in het uiterste Zuiden wat minder dan in de rest van het land, zo heb ik vernomen. Een aantal niet zo winterharde planten staat hier op een vaste plek in de grond. Gisteren ben ik de 5 cm sneeuw die er ligt gaan verzamelen en heb het om de kruiden heen gegooid. Dat was nog een heel karwij, omdat het echte stuifsneeuw was, die bij gevolg alle kanten opstoof. Uiteindelijk hebben de Rozemarijn, Salie, Tijm, Lavendel, Absint, Kerryplant enz. een isolerend jasje gekregen. Hopelijk heeft het een beter effect dan mijn creatie van vorig jaar. Die kans is groot; Er worden geen temperaturen van tegen de – 20 graden Celsius verwacht.

Intussen zet ik nog maar een grote pot Gemberthee om lekker warm te blijven. De werkzaamheden op Moerveld, het educatieve project waar ik de aanleg van een kruiden- en moestuin aan het coördineren ben, liggen voorlopig even stil. De grond is te hard om iets mee te doen en binnen is het te koud om voorbereidingen te treffen. Dat betekent hier thuis lekker de kachel stoken en mij inlezen in de oertuintechnieken, omdat het Moerveld-project oude tijden laat herbeleven.

This entry was posted in Blog and tagged , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>