Herfstbazaar

Over de velden hangt een prachtige ochtendnevel als ik in de zon naar het station fiets. Het belooft een mooie dag te worden. Met mijn volgeladen backpack spring ik in de trein. De meeste spullen in de rugzak gaan mee wegens een op handen zijnde verhuizing, maar een groot deel is ook voor de workshop die ik ga geven op de Hefstbazaar op de vrije school in Roermond. Daar is het eindstation al. Ik stap uit. Mijn lift staat al te wachten en mooi op tijd arriveer ik op school.

Op het schoolplein heerst een aangename bedrijvigheid. Alles wordt in orde gebracht voor de Bazaar. Kraampjes worden opgebouwd om de oogst in uit te stallen. Vuurtjes ontstoken om beienwas te smelten voor het maken van kaarsen. Er wordt koffie, thee en soep uitgedeeld, want de ochtend is nog fris. Ook in de school is van alles gaande. Er is een winkeltje waar kinderen herfstige dingen kunnen kopen. Ook zijn er allerlei knutselactiviteiten.

De lippenbalsem gaat ook binnen gemaakt worden. In de kleuterklas spreid ik over de lage tafeltjes ter bescherming een vrolijk kleedje uit. Er staan al 2 elektrische kookplaatjes klaar. De beienwas en cacaoboter haal ik tevoorschijn. Lipbalsemhulsjes, etiketten en vrolijke stickertjes ter versiering. Een potje glitters. Het was nog even een speurtocht tot ik iets in die richting had gevonden wat dierproefvrij is. Verder heb ik nog 4 kleuren biologische olijfolie. Rodebieten rood, Wortel oranje, Kurkuma geel en een neutrale olie. De rode kleurstof van de bieten lost niet op in vet, maar door goed te roeren en de ligt emulgerende werking van beienwas, zal de balsem toch een kleurtje hebben.

In het lokaaltje staat ook een grabbelton en wordt een workshop vilten verzorgd. De eerste kinderen komen binnenlopen. Bij mijn tafeltje blijft het in eerste instantie rustig, maar dan blijkt de lippenbalsem erg in trek. Gelukkig heb ik iemand om mij te helpen alle kinderen te assisteren. Ik leg uit hoeveel stukjes was ze af mogen tellen en in een bekerglas doen. De kinderen kiezen een kleur olie en gieten de juiste hoeveelheid bij het vaste vet. Op de kookplaatjes smelt alles. Wanneer dat gebeurd is, kunnen de glitters erbij en een etherische olie zoals Sinasappel of Pepermunt. Het mengel gaat in een hulsje en stolt tot lipbalsem. Daarna gaat het etiket erop en zoeken de kinderen er vrolijk gekleurde stickertjes bij.

Al snel is het zo druk dat ik van het ene naar het andere groepje kinderen ren om aanwijzingen te geven. Ze zijn allemaal even enthousiast. De oudsten helpen hun jongere zusje of broertje. Anders is er wel een vader of een moeder in de buurt om mee te tellen en olie te gieten. Graag zou ik zelf met ieder kind meekijken, maar dan zal het toch echt wat rustiger mogen worden. Gelukkig is het eindresultaat meestal bevredigend en anders maak ik snel een nieuwe balsem. De tijd vliegt voorbij, maar mijn voorraad lipbalsemhulsjes slinkt sneller. Ook de rode olijfolie is erg in trek. De middag is nog maar half om, als mijn assistente de laatste 3 kinderen een balsem laat maken. Dan zijn er 50 geweest en de daaropvolgende kinderen kan ik alleen nog blij maken met een paar stickers.

Het is koopzondag. Soepel wordt ik door de verkeersstroom geleid en afgezet op het station. Het eerste stuk mag met de bus. Daarna kan ik alsnog met de trein. De zon schijnt nog altijd als ik met mijn grote rugzak op naar mijn nieuwe woning loop.

This entry was posted in Blog and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>