November is laat in het jaar om op zoek te gaan naar verse kruiden. Dankzij het warme najaar is er echter van alles te vinden. Notenkruid, wat juist in bloei staat. Lavendel, Salie, Rozemarijn, Goudsbloem, Tijm, Oregano, Peterselie, Venkelzaad. Oost-Indische kers is er ook nog. Bij de eerste nachten vorst is dit kruid geveld, maar het heeft slechts licht gevroren en op een beschutte plek staat het dus nog vol met de fleurige bloemen. Ik pluk er een heel stel af. Samen met de andere kruiden, die ik zorgvuldig heb fijn gesneden, verdwijnen ze in de azijn. Het is de zelfgemaakte appelazijn, die ik eerder dit jaar heb klaargezet. De kruiden mogen er drie weken op trekken. Iedere dag roer ik het mengsel door, zodat de kruiden goed met azijn doordrenkt blijven. Als ze te lang bovenop blijven drijven, is de kans op schimmel aanwezig. Al snel krijgt de azijn een mooie rode kleur. Van de bloemen en het Notenkruid. Ook de geur wordt iedere dag beter. Straks, als de kruiden hun smaak hebben afgegeven, zal ik ze eruit filtreren. De azijn gaat dan in schone flessen en mag nog een paar weken staan, voor die op zijn lekkerst is om te consumeren.
Kruidenolie lijkt me ook een goed idee om te maken. Leuk om cadeau te geven met de feestdagen. Een olie met de tuinkruiden die in het stukje over azijn voorbij komen, is erg lekker in een salade, maar ook om over een pastaschotel te gieten.
De kruiden trekken ongeveer 2 weken op de olie. Langer is niet gunstig, omdat dan bitterstoffen de neiging hebben op te gaan lossen en dat maakt de smaaksensatie er niet beter op. Voor sterkere olie is het gewenst de olie nog eens te laten trekken op verse kruiden. Naast de kruidenolie voor consumptie, maak ik 4 massageoliën.
De eerste met Rozemarijn. Deze olie zal de bloeddoorstroming bevorderen en daarmee een verkwikkend effect hebben. Vermoeide spieren zullen gestimuleerd worden, de verhoogde bloeddoorstroming helpt om afvalstoffen van de spieren weg te voeren.
De tweede olie wordt met lavendel. Een heerlijk ontspannende massageolie, vooral geschikt vlak voor het slapengaan.
Dan komt er nog een olie met verse Rozenblaadjes. Omdat er hier in de tuin geen rozenstruik staat, ga ik op zoek naar een exemplaar in de buurt. Al snel vind ik wat heerlijk geurende bloemen. Ze verdwijnen in de olie en geven hun geur aan het vettige goedje af. Tijdens een massage neemt de huid deze geur weer over.
De laatste olie wordt met Goudsbloem. Deze mooie oranje of gele bloemetjes hebben een herstellende werking op de huid. Kloven, littekens, schrale plekken zullen erdoor verminderen. Getrokken op Hazelnootolie wordt dit effect nog eens extra versterkt. Ik heb nu alleen de beschikking over Zonnebloemolie, een neutrale olie die goed in de huid trekt.
Als alle kruiden fijngesneden in potjes op de vensterbank staan, uit het licht, bij kamertemperatuur, gaat de rest haast vanzelf. De werkzame stoffen trekken zo uit het kruid de olie in. Ik schut de potjes iedere dag, zodat de kruiden goed onder blijven en er zich geen schimmel kan vormen. Ook open ik de potjes geregeld om in de gaten te houden of alles naar wens verloopt.
Het is belangrijk zuiver te werken en schone materialen te gebruiken om een optimaal resultaat te verkrijgen.
Herfst kruidenbrouwsels