Grens overschreden

Vriendelijk, doch beslist attendeerde onze buurman mij erop dat er enkele planten voor zijn uitzicht stonden. Wettelijk gezien mochten ze daar niet staan, binnen ‘n halve meter van de schutting. Het groen waar hij op doelde had ik als leifruit bedoeld, dus stond ruim binnen de 0,5 meter. Er zat een kers en een perzik tussen die flink de hoogte in zijn geschoten deze zomer. Niet de meest geschikte planten als leifruit, maar ik was eigenwijs genoeg om toch eens te kijken wat er dan zou gebeuren. De buurman op de stoep dus. Hij had alles uitgezocht, vertelde hij. Er kwam een heel verhaal over een rijdende rechter, waar ik belangstellend naar luisterde, omdat ik geen flauw idee had wat ik me daar nu weer bij moest voorstellen. Aangezien hij in zijn recht stond, beloofde ik een betere plek voor de enthousiaste boompjes te zoeken. “Bomen mogen zelfs niet binnen 2 meter,” wist mijn attente buurman. Gelukkig ontdekte ik in het wetboek dat leifruit wel is toegestaan, mits het niet hoger dan de schutting groeit.
Voor de kers vond ik een nieuw stekje, naast een poot van de kippenren. Beetje bijsnoeien en we hebben er niet eens last van als we met de fiets de poort uitrijden. De perzik is naar de voortuin verhuisd. Van plaats verwisseld met een mini-kruisbes. Met wat stokjes heb ik de takken van de perzik aangezet tot een andere groeirichting. Dit omdat het boompje nog op een platte-tegen-de-muur groeistand staat en nu beter alle kanten op kan gaan groeien voor de stevigheid. De krulwilg op de hoek van de tuin mag gelukkig wel blijven staan van de buurman. Ik heb beloofd deze boom te snoeien in het voorjaar. Dan heeft gelijk de hele straat paastakken.
Ook onze pergola heeft het licht gezien in de afgelopen tijd. Met dank aan Maarten en de helpende handen van onder andere Frank, Ingrid, Toon, Sjaan. Net voor het echt hard begon te regenen en zelfs de bouwlamp niet genoeg licht meer gaf, had ik het ding afgedicht, zodat die voorlopig waterbestendig is. Tegen een van de palen groeit inmiddels een kiwi, een andere paal is van ‘n druif voorzien. Bovenop de pergola komt nog iets ter ondersteuning van het groeiend fruit. De kinderen helpen gretig mee om alle pas verplaatste planten van voldoende water te voorzien.

This entry was posted in Blog. Bookmark the permalink.

Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>