Glinsterijs, zonnetje en stinkbokken.

Met deze woorden in de ‘keienapp’ lokt Joost een fijn gezelschap naar de Steentuyn. De dag is met ijs begonnen. Omdat de wind zich gedeisd houdt, is het al snel aangenaam in de zon. De bokken in het weiland naast de Steentuyn houden schijngevechten met elkaar. Soms blijven hun hoorns in elkaar haken en is het even de vraag of ze weer los komen. In het bokkenweiland staat een uitkijktoren met daaronder onze gereedschapschuur. Erg goed voorzien zijn we nog niet, maar gelukkig is er een aantal basisdingen te vinden, zoals een roestige kruiwagen; wat scheppen en harken; een husseltje versleten tuinhandschoenen; een zaag en zelfs een grondboor. De bokken zijn zo druk met elkaar in de weer, dat ze nauwelijks opmerken dat er een kruiwagen door hun land wordt geduwd en via het poortje richting Steentuyn gaat.

Nog altijd is het kraantje niet geweest om de tuin te halveren, we hebben nog geen watervoorziening in de tuin, vers karton wachten we nog op, zo ook compost, mulch en haagspul. Dat alles mag de pret niet drukken. Er is genoeg te doen. Robin heeft de grondboor al te pakken voor een test in het natte gebied van de tuin. We zijn nieuwsgierig hoe dik de leemlaag daar is en of we er een natuurlijke minivijver kunnen aanleggen met moeras- en waterplanten. Op 50 cm blijft het water nog altijd staan. Dat is veelbelovend. Josefien gaat aan de slag om grote takken van het land af te halen die tijdens de storm de tuin zijn ingewaaid. Met wat laatste houtsnippers en oud karton legt Joost een extra pad aan, zodat we wat gerichter door de tuin kunnen lopen. Het plan is immers om de te beplanten grond niet te betreden, zodat de structuur van de bodem behouden blijft. Frank legt alles op film vast. Wies is in de weer bij de vorig jaar aangeplante bessenhaag. Maarten heeft toen een stel bessenstekken geschonken en zeker 2/3 daarvan is goed aangeslagen. De rabarber is wat moeilijker terug te vinden, maar wie weet komt die nog op. Het plan is dit jaar wat meer aandacht aan deze hoek te besteden, zodat de bessen niet wegraken onder het hoge gras. Intussen wieden Sabine en Tim onkruid in een gecultiveerd stuk van de Steentuyn dat gelukkig mag blijven.

Robin laat de grondboor voor wat die is, want de berg grote takken heeft hem op het idee gebracht een boomhut te gaan bouwen. Of nou ja, hij heeft het idee en naast takken zoekt hij vooral andere mensen om het uit te voeren. Gelukkig zijn er meerdere Timmen, en de tweede bouwt enthousiast met hem mee.
Dan is het al weer tijd voor een gezamenlijke lunch. Van verschillende hoeken komt eten en drinken, en zo genieten we van een overvloedige maaltijd op deze zonnige dag.

This entry was posted in Blog. Bookmark the permalink.

Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>