Giften uit het moeras

De stromende regen moedigt mij aan een regenpak aan te trekken. Dan spring ik op de fiets en vertrek richting het moeras. Het pad over een oude spoordijk brengt mij daar. Er groeien allerlei kruiden om te verzamelen. Witte dovenetel, Brandnetel, Hondsdraf. De Meidoorn staat bijna in bloei. Ik pluk een tak af. Een doorn steekt in mijn vinger. Blijkbaar wilde hij zijn bloementjes nog liever houden. Kleefkruid, Walstro. In het moeras staat Moerasspirea, Watermunt. Mijn verzameling kruiden wordt steeds groter. Braam voeg ik toe, Pimpernel, Duizendblad, Paardenbloem, Pinksterbloem. Inmiddels is het droog geworden. Een waterig zonnetje piept door het wolkendek. Aardbijblad, Citroenmelisse, Berk, Zwartebes en Smalle weegbree maken mijn verzameling kompleet.

Weer terug van de expeditie, vlecht ik een krans van kleurige bloemen en klimop. Dan spoed ik mij naar Tilburg waar de opening van Stadstuin de Stadshoeve is. Ik mag er verse kruidenthee schenken. Ook heb ik een paar mixen van gedroogde kruiden meegenomen. Er is een tafel voor mij gereserveerd met een fornuis om het theewater te koken. De gasfles sluit ik aan en wat later staat er een ketel op het vuur. Mijn buurmeisje bakt pannenkoeken boven een houtvuurtje.

Lydia mijn tante komt op bezoek en samen maken we een rondje over het terrein. Er is een poppenspel; Jonge plantjes om te ruilen; Zaadjes die in de grond gestopt mogen worden. De stadstuin bestaat uit hoge houten bakken gevuld met aarde. De bakken zijn op het schoolplein van de Vuurvogel neergezet. Hier en daar zijn al een aantal planten dapper aan het groeien. Een meneer zit vrolijk muziek te spelen. Een paar vrouwen zijn druk aan het spinnen. Ik bewonder hun werk. Daarna ga ik gouw weer theetjes in elkaar steken voor mijn gasten.

Het pannenkoeken bakken gaat verder op het fornuis, zodat de kom beslag nog leeg komt voor het feestje is afgelopen. Mijn buurman, die deze taak op zich heeft genomen, vertelt interessante verhalen. Iemand komt een speciaal zadenmengsel uitdelen om bijen aan te trekken, zodat deze mooie wezens behouden blijven. Van mij krijgt hij een grote kop thee. Yoni, die een workshop houtbewerken verzorgt, bouwt een stoel uit een paar stukken ruw hout. Aan het eind van de middag krijg ik van hem een lift naar huis.

This entry was posted in Blog and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>