Gevallen pracht

Daar stonden ze groots te wezen. Door de jaren heen had ik ze zien groeien. Steeds een stukje hoger, een stukje breder. Winter en zomer, altijd groen deze Coniferen. Menig kerststukje was door hun takken opgefleurd. Merels hadden er in gezongen; Duiven in genesteld; Mezen verstoppertje gespeeld. Ik legde mijn hand op de dikke stam. Het was tijd voor om afscheid te nemen van deze groene vrienden. Wie ben ik om zo een beslissing te nemen, vroeg ik mij af. Toch wist ik dat het tijd was dat ze zouden gaan. De tuin heeft licht nodig, zodat een hoop andere planten kunnen groeien. Toegeven, veel van die andere planten zijn kruiden en andere eetbare gewassen. Het was puur eigen belang dus, die bomen omzagen. Voor ik mij in een dal van schuldgevoelens begaf, besefte ik gelukkig dat ik de situatie veel te serieus nam. Iedere actie heeft nu eenmaal consequenties en hiermee zou ik heus geen wereldoorlog ontketenen.

Misschien wel een burenruzie, realiseerde ik mij, toen ik wat later aan een net afgezaagde boomstam hing. Het gevaarte helde onmiskenbaar over naar de buren. Lang kon ik daar niet blijven hangen, voor het terugtrekken van de boom miste ik de kracht. Ook al was het een mooie dag, het leek niet waarschijnlijk dat er binnen afzienbare tijd iemand voorbij zou komen om mij uit deze penibele situatie te redden. Voorzichtig liet ik de boom toen maar zakken, hopend dat alles heel zou blijven.

Wat later stond ik bij de buren aan de deur. “Ik heb een boom bij jullie in de tuin gegooid,” deelde ik de buurman mee, die ik eigenlijk zelden spreek. Hij vroeg of ik een zaag had en samen zaagden we het gevaarte aan stukken, onder begeleiding van zijn grote hond. De stukken boom gooiden we terug over de heg. Ze gaan een vurig bestaan tegemoet in de vuurkorf van een zusje. Intussen zie ik uit naar al het moois wat nu in de tuin gaat groeien.

This entry was posted in Blog and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

Gevallen pracht

Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>