Gekruid waterfestijn

“Een vijvertje heb ik ook nog liggen,” zegt de overbuurman. Hij heeft zojuist aan Frank en mij een hoop stoeptegels geschonken, die de vloer van het tuinhuisje gaan bedekken. Eenmaal aan het slepen met de stenen, blijkt dat hij nog wel wat andere dingen voor ons heeft liggen. We hebben ons al een vogelhuisje aan laten smeren, s winters komt daar vast allerlei gevleugeld bezoek zich te goed doen aan lekkernijen;  een rond tafeltje, dat met een likje gele verf vast heel mooi wordt; een stapel hout, die in de toekomstige kachel gaat verdwijnen en wat planken voor de wanden van het tuinhuisje.

Mijn ogen beginnen te glimmen bij het woord vijvertje. Dat past uitstekend bij de kruidenheuvel. Kan ik het mooi volzetten met waterminnende planten. Wie weet komen er ook wat libellen op af. Frank kijkt bedenkelijk. “De hele tuin vol muggen,” zegt hij. Daar heeft hij gelijk in, maar muggen zitten er toch wel, zo hebben we afgelopen zomer gemerkt. “Nu ja, als je hem zelf ingraaft, ik zie hoe blij je er van wordt,” spreekt hij dan. Ik geef toe dat ik een vijvertje wel zie zitten. “Maar als jij het niks vindt, dan hoeft het niet hoor.” “Ga halen dat ding,” zegt hij. Ik voeg daad bij woord.

Enkele dagen later, begin ik aan de kruidenheuvel. Eerst mogen alle takken en het karton weg. De vegetatie eronder is inderdaad afgestorven. Nu ja, onder de takken nog niet, daarvoor liggen ze er te kort. Het bleke gras verwijder ik, het kan op de pas gevlochten composthoop, de rest van de grond maak ik los met een spitvork. Al snel blijkt waarom de tuin hier zo heuvelachtig is. Onder het voormalige plantendek, blijkt allemaal puin te liggen.  Dat graaft een beetje moeilijk, maar de stukken steen zijn ideaal om de wanden van de plateauges te verstevigen. De heuvel laat ik uit lagen bestaan, van verschillende hoogten. Zo ontstaan verschillende microklimaten. Bovenop kunnen droogteminnende planten, onderaan de wat meer vochtminnende. Er zijn plekken met veel puin, waar planten als Rozemarijn en Tijm wellicht beter zullen groeien. Sommige stukken zijn wat meer beschut tegen wind en vorst, er zijn delen met veel schaduw, op een andere plek valt de hele dag zonlicht. Ik overweeg enkele platoos van kalk te voorzien, zodat er voor nog meer plantjes een gewenst klimaat is.

Nu de heuvel klaar zover klaar is, mogen de kruiden komen. Van mijn vorige woonplek kan ik veel stekjes meenemen. Sommige plantentakjes gaan in het water wortelen, van andere kan ik de wortels van scheuren. Er zijn ook kruiden die zich hebben uitgezaaid. Mijn ouders en die van Frank hebben vernomen dat er een kruidenheuvel is en zij nemen stekjes voor ons mee. Diana, een goede vriendin van Frank, nodigt ons bij haar thuis uit. Dat is een kraakpand wat ontruimd gaat worden. Voor die tijd mogen alle bruikbare spullen een goed plaatsje krijgen. Frank vindt een hoop houten planken voor ons schuurtje. Diana geeft mij haar kruiden, die mooi op de heuvel passen.

Inmiddels is de vijver ook ingegraven. Behoorlijk recht zelfs. Moerrasspiria en Valeriaan heb ik er naast geplant. En nu, vraag ik mij af, want ik heb helemaal geen verstand van vijvers. Daar zit maar een ding op: mijn goede vriend Wietse bellen. Hij weet precies te vertellen hoe er een mooie natuurlijke vijver van is te maken. “Turf langs de randen, gaat vanzelf wat in groeien en dan zie je de plastic randen niet meer. Gooi er een bak water in uit een meertje wat er goed uitziet, dan heb je er gelijk al wat leven in.” Het verhaal dat met een kikker vissen meekomen, blijkt te kloppen. “Aan de pootjes zitten vaak wat visseneitjes,” vertelt Wietse. “Of aan de poten van de reiger die de kikker op komt eten,” opper ik.  Lachend geeft hij me gelijk. Enthousiast vertelt hij verder over stekelbaarsjes en waterslakken.

 

This entry was posted in Blog and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>