Gebalsemde lippen

“Wat leuk waar je hier mee bezig bent, zelf lipbalsem maken, dat is ook echt iets voor de opendag in het Landhuis,” roept een vrouw enthousiast uit als ze tijdens Winterwonderpand in de volkskeuken van het Landbouwbelang mijn kraampje bezoekt. Gekleed in een rood met groen pakje ben ik een workshop lipbalsem maken aan het geven. Er loopt ook een zielige kerstkrokodil rond en natuurlijk de nodige feestelfjes. Allerlij festiviteiten vinden plaats. Kerststerren knippen, slaafvrije chocolade proeven, messen slijpen. Er wordt mooie handgemaakte kleding verkocht, prachtige wolkunststruikjes, houtwerkjes en zo voorts. Daarbij is achter de bar voor iedereen lekker eten en drinken te krijgen. Muziek, foto’s, een warm vuur in het midden, gezellige mensen en lelijke kerstballen. Daarmee is het plaatje ongeveer compleet.

“Wanneer is die opendag?” informeer ik bij mijn enthousiaste gesprekspartner. De vriendelijke vrouw brengt mij op de hoogte. Enige dagen later heb ik met Bart van het Landhuis geregeld dat ik inderdaad een workshop mag komen geven. Deze vindt plaats in een druk weekend. Tussen de bedrijvigheden door, begeef ik mij met een tas vol benodigdheden naar het Landhuis. “Je mag beneden zitten,” kondigt Bart aan. “Daar zijn ook de radio-opnamen.” Dat klinkt speciaal. We regelen een tafel. Deze voorzie ik van een kleedje, waarop ik mijn spulletjes uitstal. Een gaspit, pannetjes om au bin marie mee te verwarmen, verschillend gekleurde olien, boters en wassen, glitters en smaakjes. Uiteraard zijn er ook vrolijke stickertjes om de hulsjes voor de balsem mee te versieren. Zoals ik juist vernomen heb, wordt er inderdaad een radioshow opgenomen.

Geregeld schuiven er wat mensen bij mijn tafel aan. Olivia is er met haar kinderen die graag een balsem komen maken. Als Olivia de microfoon van de radiomaker in haar handen gedrukt krijgt, vertelt ze enthousiast over de balsem. Al snel zit ik met de microfoon in mijn hand en leg ik uit hoe van de te vaste was en te vloeibare olie een geschikt mengsel voor op de lippen gemaakt kan worden.

Deze middag zijn mag ik een aantal erg geintereseerde gasten ontvangen. Met hen heb ik fijne gesprekken. Een aantal vraagt me naar het recept van de balsem. De hoeveelheden olie en vet die nodig zijn, hangen af van de grootte van het lipbalsemhulsje. Deze middag werken we met het volgende recept:

Ingredienten:

 • Bijenwas 1,2g
 • Cacauboter 1,5g
 • Olijfolie 5ml (4,5 want er blijft wat achter in het dopje)
 • Etherische olie, 1 druppel
 • Glitters, 1 roerstaafpuntje

Werkwijze

 • Neem een lipbalsemhulsje en plak er een leuke sticker op.
 • Kies een kleur olijfolie en vul het bijbehorende dopje tot ‘t streepje.
 • Doe de olie in een bekerglas.
 • Vul het dopje van je lipbalsemhulsje met bijenwas en leeg het bij de olie in het bekerglas.
 • Herhaal dit met de cacauboter.
 • Verwarm al roerende t mengsel au bin marie tot alles gesmolten is.
 • Voeg naar wens etherische olie en of glitters toe.
 • Giet de balsem in een hulsje en laat zonder de dop afkoelen.
This entry was posted in Blog and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>