De net ontkiemde Afrikaantjes zijn opgegeten. Gelijk verdenk ik een naaktslak, die zijn erg goed in het onthoofden van kiemplantjes. Er is echter nergens een slijmerig spoor te zien. Bovendien staan de plantjes binnen op de vensterbank. Zou het een vlieg geweest zijn dan? Dat kan ik me moeilijk voorstellen. Al was het alleen maar omdat ik nog geen vlieg gezien heb. Mieren? Luizen? Die eten zo snel niet. De volgende dag is er nog maar een Tomatenplantje over. Nog een dag later gaat de Venkel er aan. Nu is het toch echt tijd om deze mysterieuze krabbelaar op te sporen.
Alle bakken met jonge plantjes gaan de vensterbank af. Het is mooi weer, alles kan gelijk naar buiten. De composthoop heb ik net omgegooid, dus de grond is klaar voor nieuw leven. De Augurken krijgen een mooi hekje om tegenaan te groeien. Omdat het ‘s nachts nog wel eens koud kan zijn, maak ik een scherm van plastik eromheen. De Pompoenen gaan in een grote bak met bijna puur compost. Ze hebben graag zeer vruchtbare grond. Ook deze plantjes bescherm ik met plastic. Een aantal koolplantjes, zoals Bloemkool, Broccoli en Spruitjes zijn nog wat klein om de grond in te gaan. De Rode bieten ook. Ik zet de potjes met plantjes vast op de plek waar ze straks mogen groeien. Basilicum en Courgette zet ik in een klein kastje, samen met wat andere planten die nog wat extra bescherming nodig hebben. Tijm, Rozemarijn en Oregano verdragen de buitentemperatuur inmiddels wel. Ook de Stevia kan dit wel hebben.
De planten mogen nu een mooi plaatsje gekregen hebben, toch ben ik erg nieuwsgierig wat voor taferelen zich ‘s nachts op de vensterbank hebben afgespeeld. Een uitgebreide speurtocht levert significante bewijsstukken op. Er liggen 2 muizenkeuteltjes. Gelijk herinner ik mij het kerstdiner. Toen we met de hele familie rond de tafel zaten, werd ik vanaf de schouw ineens aangekeken door 2 zwarte kraaloogjes die bij een zacht snuitje hoorden. Twee grote oortjes op een donzig kopje. Een grijs lijfje, 4 trillende pootjes en lange kale staart. Duidelijk een muisje wat binnen was komen overwinteren en hoopte op de kruimels van het kerstmaal. Nu het lente is, heeft de muis blijkbaar behoefte aan iets groens.
Om hem heel veel groen te bezorgen, plaats ik een muisvriendelijke val. Mijn vangst kan ik dan mooi een stuk verderop in het gras loslaten. Middenin een lege ijsbak maak ik een gaatje. Daar doe ik een touwtje door, waaraan een stukje kaas hangt. Het touwtje is verbonden aan een lucifer die ik gebruik om aan een kant het bakje omhoog te zetten. Dat staat nu op zijn kop en middenin bengelt het stukje kaas. Een paar hapjes, een rukje aan het touwtje en de lucifer valt om, waardoor het bakje de muis omsluit. Het muisje heeft echter geen zin in kaas. De val blijft leeg. Waarschijnlijk is de muis zelf al op tournee gegaan, nu het groen van de vensterbank is verdwenen.