Flierefluiten

De Vlier speelt al lange tijd een rol in het leven van de mens. Oude geschriften berichten over de geneeskracht van deze struik; haren werden vroeger zwart geverfd met de bessen; bij prehistorische opgravingen is vlierzaad gevonden. In de plantenmythologie ontbreekt deze plant niet. Het werd in de middeleeuwen als teken van geluk gezien, wanneer vlakbij huis een Vlier ontsproot. Liefst aan de achterkant, waar vaak de keuken was. De Vlier zou demonen op afstand houden en het voedsel beschermen tegen bederf. Dit laatste komt waarschijnlijk door de sterke geur van de plant en dan vooral van de bloesem. Vliegen houden er niet van en zijn minder geneigd de keuken in te vliegen met een Vlier voor de deur. Vanzelfsprekend werd het omhakken van een Vlier gezien als het oproepen van onheil.

De Vlier is een plant die zich makkelijk uitzaait. Bovendien kunnen de struiken al snel enkele meters hoog worden. Menig Vlier zal dus ook voortijdig gesneuveld zijn, of dit nu onheil bracht of niet. Van de dikke holle stengels kun je fluitjes snijden. Het woord ‘flierenfluiten’ komt hiervandaan.

Naast een mythische plant is de Vlier een geneeskrachtige plant. Een aftreksel van de bloesem werkt zweetbevorderend, bovendien bevatten de bloemen en de bessen werkzame stoffen die de weerstand verhogen. Gebruik echter alleen de bloemen en de verhitte rijpe bessen, omdat de rest van de plant giftig is door de aanwezigheid van een blauwzuurverbinding.

Er zijn veel sIMG_1551[1]makelijke recepten met vlierbloesem. Bijvoorbeeld vlierbloesemsiroop. Als je in plaats daarvan snel en eenvoudig een heerlijk fris-zoet drankje wilt maken, voeg dan aan een kan met koud water enkele bloemschermen toe, met zo min mogelijk groene takjes, en laat even trekken. Weldadig op een warme lentedag. Een ander lekker recept is dat voor vlierbloesempannekoekjes. Je plukt een aantal vlierbloesemschermen en maakt een gewoon pannenkoekbeslag. Doe het beslag iets dikker dan gebruikelijk in de pan. Voor het gestold is, duw je een van de bloemschermen erin met de bloementjes naar beneden. Als de pannenkoek klaar is, kun je de bloemschermsteel er eenvoudig uittrekken en zullen de bloementjes in de pannenkoek achterblijven. Smullen maar.  Uitwendig is de vlierbloesem ook te gebruiken. Enkele handenvol bloemschermen, toegevoegd aan een bad, werken reinigend voor de huid.

Tip: laat een groot deel van de nu bloeiende schermen hangen, als straks de bessen komen is daar ook heel wat leuks mee te doen. Bovendien zijn veel vogels er dol op.

This entry was posted in Blog and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>