Elise zoemt voorbij

De winter is niet het ideale seizoen om in de tuin te werken. Ook worden er in januari eigenlijk geen tulpen meer geplant. Deze ochtend is het toch heel verleidelijk om een paar bollen in de grond te stoppen. Het is grauw en vochtig buiten. Koud is het echter niet. De grond is zacht. Met deze korte dagen, zou een beetje zon wel welkom zijn om toch wat licht op te vangen. Geen wonder dat dit donkere weer hier en daar voor somberheid zorgt. Mijn remedie is om dan in ieder geval het beetje licht dat er is mee te pakken en zo veel mogelijk buiten te zijn. Lange wandelingen maken door bladerloze bossen en open velden. Hardlopen langs de rivieroever. Of bloembollen planten, nu het geval wil dat ik van Sinterklaas een zakje tulpenbollen heb gehad. Für Elise heten ze. Geel op de verpakking afgebeeld.

Tulpen vind ik redelijk mooie bloemen, maar ik ken hun geneeskracht niet. Behalve dan dat ze natuurlijk de tuin opfleuren. Dit jaar ben ik een stuk enthousiaster over bloembollen. Soorten als Krokusjes, Narcissen en Sneeuwklokjes gaan al vroeg in het jaar bloeien en zijn ideaal om een net uitvliegend beienvolk van de eerste nectar te voorzien. Het handigst is als ze net onder de korf staan, zodat de ontwakende beien er gelijk bij kunnen. Dit jaar gaan wij hier een bijenvolkje adopteren. Ook op Moerveld komt een volkje te wonen. Daar is al helemaal gepland waar de korf komt en heb ik de omgeving vol gezet met bloembollen. Bij mij thuis gaan we nog even zien waar de bijen komen. De bollen verspreid ik dus door de tuin. Op zijn vroegst gaan ze er volgend jaar gebruik van maken. Tijd genoeg om op gewenste plaatsen bloembollen te concentreren. De loslopende kippen onderzoeken naukeurig het resultaat van mijn werkzaamheden.

Na het bollenfeest, stuiten de kippen en ik op een kluwen Bosaardbeienplantjes die uitgeplant mogen worden. Zo geschiedt op een plaats in de tuin waar na de winter een aantal bomen geplant gaan worden. Tamme kastanje, Hazelnoot, Vijg, Amandel, Walnoot. Bosaardbeitjes houden wel van een klein beetje schaduw en zijn een mooie bodembedekker. Wellicht dat er nog Bosbessen tussen komen te staan, Maartse viooltjes, Daslook en Bosanemonen. Ze bloeien vroeg in het voorjaar als de bomen nog geen blad hebben, zodat ze optimaal kunnen genieten van het licht. Net als ik nu doe. Voor ik deze planten ga zetten, wacht ik tot het echt lente is.

This entry was posted in Blog and tagged , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>