de bloem in

Zon en wolken wisselen elkaar af. Zwaluwen jagen achter insecten aan. Boomtakken schudden in de wind. Kortom, een echte Nederlandse zomerdag. Deze tijd van het jaar staan er heel wat planten in bloei. Veel insecten hebben daar plezier van. Ze komen op de nectar van de bloemen af en smikkelen deze lekker op. Intussen helpen ze mee om de planten te bevruchten. De eerste kleine pompoenen zijn al te zien. Appeltjes en peren. Naast de welkome vruchten in wording, is de kleurenpracht van al die bloemen een lust voor het oog. Veel bloemen verspreiden ook nog eens een heerlijke geur.

Momenteel staat de Lindeboom in bloei en is de lucht bezwangerd van de zoete geur. Tijdens een avondwandeling kunnen we genieten van het aroma  dat de Linde verspreidt, maar wist je dat je ook heerlijke lindebloesemthee kunt zetten? Je overgiet de verse bloemen met kokend water voor een rustgevend aftreksel , wat tevens verzachtend voor de keel is. Als je langer van lindebloesemthee wilt genieten, droog dan de bloemen op een warme, donkere,  goed geventileerde plek. Een andere manier om het zoete aroma van de Linde te vangen, is door er een siroop van de maken.

Nog een kruid wat bloeit , deze lange dagen met veel licht, is het Sint-janskruid. De gele bloemen hebben niet zo een overweldigende geur als die van de Linde, maar het is eveneens een geneeskrachtig kruid. Sint-janskruid werkt erg goed bij depressies veroorzaakt door lichtgebrek in de donkere tijd van het jaar.  De antidepressiva werking van Sint-janskruid wordt zelfs medisch erkent.  Het mag niet in combinatie met antidepressiva gebruikt worden.  Je kunt nu de bloemen plukken en drogen voor een oppeppende thee. Echter, capsules gemaakt van het kruid werken veel effectiever.  Erg zinvol om zelf te maken, is sint-janskruid olie. Hiervoor pluk je alleen de bloementjes en de nog dichte knoppen. Deze doe je in een fles met zonnebloemolie en laat  de fles 6 weken op een zonnige plek staan. Geregeld omschudden en luchten. De olie zal rood kleuren door een rode kleurstof, hypericine genaamd, die vrijkomt uit kleine blaasjes in de bloemen. Gebruik de olie om jichtplekken mee in te smeren, op brandwonden of na het zonnen, maar zorg dat je niet met een ingesmeerde plek in de zon komt vanwege de fototoxische werking.

Zo zie je, ook al zit het weer niet altijd helemaal mee, er is een hoop te genieten in de zomer.

This entry was posted in Blog and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>