Activiteiten

Kruiden als Muze richt zich op het geven van  aan kruiden gerelateerde workshops, waarbij zelfredzaamheid, kennisoverdracht en duurzaamheid centraal staan. Graag leer ik je wat de natuur te bieden heeft om je beter in je vel te doen voelen. Tijd nemen om in de natuur te zijn, met natuurlijke materialen werken en de seizoenen te ervaren bevorderen het geestelijk welzijn. Daarnaast valt veel te leren over superfoods die je in je eigen omgeving kan vinden.  Luchtig in het leven staan en plezier beleven aan wat je doet, helpen om je gelukkig te voelen. Kruiden als Muze is hierin graag een stimulerende factor.

Naast de workshops verzorgt Kruiden als Muze vegetarische catering met verse, veelal biologische streekproducten voor groepen met een prijs van ongeveer 17,50 euro per persoon.

De workshops zijn onderverdeeld in drie categorieën: kruidenwandelingen, koken met kruiden en/of speciale diëten en kruidenbereidingen. Ze duren 1/2 tot 1 dagdeel. Het aanbod is afgestemd op de seizoenen. De workshops en catering worden verzorgd op de vestigingslocatie van Kruiden als Muze, momenteel in Son en Breugel. Daarnaast bestaat de mogelijkheid om de workshops op flexibele locaties te geven, maar dan komen er vervoerskosten bij.

Het aanbod van Kruiden als Muze is voor zowel mannen als vrouwen interessant en voor alle leeftijden zitten er geschikte workshops bij. Het is leuk een activiteit te doen als familiedag, vrijgezellenfeest, gezellig uitje met vrienden, personeelsuitje, kinderfeestje enzovoorts. Voor groepen zijn er leuke kortingen en kan de kruidenworkshop, wandeling of het diner helemaal afgestemd worden op wat wenselijk is. Het ideale aantal voor deelname ligt tussen de 5 en 15 personen.

Prijzen:
Kruidenwandeling, €15,00 per persoon vanaf 7 jaar, inclusief kleine wilde kruidenmaaltijd.
Kookworkshop, €25,00 per persoon.
Kruidenworkshops, €20,00 per persoon.

  • Kruidenwandelingen
    We gaan wilde kruiden bekijken in hun natuurlijke omgeving. Aan het einde van de wandeling  is er de mogelijkheid om een kleine maaltijd met wilde kruiden te nuttigen, zoals een soepje of een salade en een vers gebakken brood. Tijdens de wandeling komen specifieke kenmerken van kruiden aan bod, zodat ze later makkelijker zijn te herkennen. Middels kleine opdrachtjes worden deelnemers extra gestimuleerd kennis tot zich te nemen. Er wordt ingegaan op het gezondheidseffect van de verschillende kruiden op het menselijk lichaam. Mythen en sagen van de kruiden is een ander boeiend aspect wat we gaan bespreken. De wandelingen worden geregeld gegeven en verschillen per seizoen. De kruiden die aan bod komen, kunnen zo door het jaar heen gevolgd worden, wat voor een betere herkenning zorgt. In de lente zijn vooral knoppen, wortelrozetten en net ontsproten planten te vinden.  In de zomer zijn veel bloeiende planten voorhanden. In de herfst bessen, zaden en wellicht paddenstoelen. In de winter wordt  ingegaan op het kiemen van kruiden op de vensterbank, waardoor ook in dit seizoen voldoende verse kruiden voorhanden zijn. De wandelingen zijn voor jong en oud toegankelijk. Over het algemeen wordt niet ver gelopen, omdat kruiden alom te vinden zijn.
  • Koken met kruiden en/of speciale diëten
    Een kookles gericht op kruiden en diëten. We gaan een drie gangen menu bereiden met seizoenskruiden, maar ook gerechten die in een bepaald dieet passen. Er komen verschillende diëten aan bod, zoals low carb, zoutarm, raw food, veganistisch en vaak een combinatie van eetwensen. Het doel van deze kooklessen is om te laten zien dat je ook al heb je een dieet er toch nog erg lekker gegeten kan worden. Kruiden spelen hierbij een rol als smaakmaker, maar kunnen ook bepaalde gezondheidseffecten hebben. In deze kooklessen staan de kruiden niet perse centraal. Wel het samen koken, geïnspireerd raken en het proeven en ontdekken van mogelijkheden op een ontspannen manier. De verschillende diëten zullen geregeld terugkomen, om de veelzijdigheid binnen een dieet zichtbaar te maken. Er zal echter niet elke kookles met ieder dieet rekening gehouden kunnen worden, dus de deelnemers wordt gevraagd zelf een keuze te maken uit het aanbod. Gerechten die binnen deze lessen aan bod gaan komen zijn bijvoorbeeld veganistische vlierbloesempannekoekjes, Raw food pompoentaart of een low carb pasta met verse basilicum. De workshops zijn toegankelijk voor kinderen onder begeleiding, die oud genoeg zijn om zelfstandig te kunnen eten.
  • Kruidenworkshops
    Tijdens deze workshops gaan we dieper op de kruidenwereld in. Er komen verschillende methoden aan bod om kruiden te verwerken, zoals het maken van zalven, siropen , kruidenoliën en scrubs. Daarnaast komen bereidingen aan bod waarbij kruiden zijlings een rol spelen, zoals kaarsen maken, fermentatieprocessen en verven met kruiden. Een aantal keer gaan we specifieke kruiden bekijken. De Vlier bijvoorbeeld. Het effect van kruiden op enkele gezondheidsaspecten gaan we ook bekijken, zo zal er ingegaan worden op zuiveringskruiden, maar ook op de invloed van kruiden op de vruchtbaarheid en de weerstand. Het is een groot aanbod, waarbij zowel de bereidingswijzen als welke kruiden waarvoor werkzaam zijn geregeld herhaalt wordt. De kennis blijft hierdoor beter hangen en het geeft een beter zicht op de veelzijdigheid van kruiden. Aan het eind van de bereiding is er voor de deelnemers een mooi product om mee naar huis te nemen. Er zitten echter ook bereidingen bij die wat langer nodig hebben voor ze gebruiksklaar zijn. Het resultaat hiervan zal op een later tijdstip opgehaald kunnen worden.  De workshops zijn onafhankelijk van elkaar te volgen. De workshops zijn vooral interessant voor volwassenen en wat oudere kinderen.  Hieronder volgt een overzicht van de verschillende workshops per seizoen.

LENTE

Paardenbloem

De Paardenbloem is een bekend kruid. De vrolijke gele kleur van de bloemen en de springerige witte pluisjes van het zaad, geven een echt lentegevoel. De Paardenbloem doet echter nog veel meer dan dat en is veelzijdig in gebruik. Met deze workshop duiken we in de wereld van de Paardenbloem en gaan we ervaren wat het plantje zoal te bieden heeft.

Zuiveringskruiden

Het is voorjaar en de natuur komt tot leven. Echt een tijd om jezelf ook fit en energiek te voelen. Verschillende kruiden kunnen hierbij helpen. Het leuke is dat ze in de lente allemaal beginnen te groeien en wij er mooi gebruik van kunnen maken. In deze workshop gaan we een aantal van deze kruiden bekijken en ontdekken wat we er mee kunnen doen. Jij kan je eigen zuiveringskuur samenstellen.

Gemmo

Een vrij onbekende tak van de geneeskrachtige kruiden is het gebruik van boomknoppen. Deze knoppen  zitten vlak voor het botten boordevol met vitaminen en mineralen om de nieuw te vormen takken en bladeren optimaal te laten groeien. In deze workshop gaan we op zoek naar deze knoppen en leren we wat van de effecten die verschillende bomen hebben op het menselijk lichaam. Ook gaan we de inhoudsstoffen extraheren zodat je je eigen gemmo mee naar huis kunt nemen.

Kruiden planten

Elk kruid heeft zo eigen behoeften om optimaal te kunnen groeien. De ene plant staat het liefst vol in de zon, de andere wil wat meer schaduw. Wat is een geschikt buurkruid? Zo zijn er nog heel wat factoren om rekening mee te houden. Ik zal hierover het een en ander vertellen en wat voorbeelden laten zien. Voor jou zijn er wat stekjes/ zaadjes om de pas opgedane kennis thuis toe te passen.

Vlechten

Takken en twijgen, maar ook grassen, kunnen gebruikt worden om te vlechten. Je kunt er manden mee maken, levende stoelen, maar ook een gevlochten afrastering. In deze workshop gaan we aan de slag met enkele eenvoudige vlechttechnieken.

Kombucha maken

Kombucha is een probioticum dat je zelf thuis kunt maken. Probiotica kunnen helpen om de darmflora te optimaliseren. Dit is bevorderlijk voor je weerstand. Er zijn verschillende recepten voor kombucha, ook zijn er verschillende manieren om het te gebruiken. Daar ga je in deze workshop over leren en je krijgt een fles kombucha mee naar huis.

Crèmes maken

Om er stralend uit te zien, kan een goede crème je helpen. Helemaal leuk is het natuurlijk om deze zelf te maken. Voor het maken van een goede crème zijn er allerlei aspecten om rekening mee te houden. In deze workshop gaan we hier mee aan de slag en natuurlijk neem jij je eigen optimale crème mee naar huis.

Voorjaars kruidenpesto

Door het jaar heen zijn er verschillende kruiden beschikbaar, die goed in een pesto passen. in het voorjaar vinden we veel net ontsproten planten die prima passen in een smakelijke pesto. Pesto’s zijn eenvoudig te maken met enkele basisingrediënten, maar kunnen met extra toevoegingen bijzonder smaakvol worden.

Heksenkruiden

Kruidengebruik stamt uit de oudheid en werd vroeger vaak met heksen geassocieerd. Heksen werden verdacht van het maken van allerlei kruidige tovermiddeltjes. Ook zouden ze kunnen vliegen met behulp van vliegzalf. In deze workshop gaan we een aantal kruiden bespreken die deze vermeende effecten hebben. Ook gaan we natuurlijk een echt heksenproduct maken.

Sint-janskruid

Dit kruid heeft bekendheid gekregen als anti-depressivum. Het is echter veelzijdiger dan dat en een interessant kruid om mee te werken. Als de zon in het jaar op zijn hoogst staat, heet dit kruid zijn grootste kracht te hebben. In deze workshop gaan we met behulp van zonlicht een mooie olie maken.

Kruidensiroop

Verschillende kruiden zijn geschikt om een heerlijke siroop van te maken. Deze siroop kan gebruikt worden om een frisse limonade te maken. Sommige siropen hebben een verzachtende werking voor de keel. In deze workshop gaan we kruiden verzamelen voor een aantal verschillende siropen,  waaronder Vlierbloesem. 

Onkruid wieden met aandacht

‘On’kruid komt vroeg of laat tevoorschijn. Hier is op verschillende manieren mee om te gaan. Na een korte inleidende aandachtsoefening, gaan we bewust kijken naar het effect van onkruid wieden met aandacht. Wat voor gedachten zijn er? Gevoelens? Er zullen momenten van rust en stilte zijn, maar ook momenten om te delen, plezier te maken. Uiteraard is er ook tijd voor kruidenkennis en een heerlijk kopje kruidenthee. 

Wassen met kruiden

Voor de uitvinding van zeep, werden kruiden gebruikt om kleding schoon te krijgen. Verschillende kruiden kwamen hiervoor in aanmerking. Vooral kruiden met bepaalde zeepachtige inhoudsstoffen. Een aantal van deze kruiden groeien in onze omgeving. Andere komen van verder weg. Ook voor het wassen van haren werden kruiden gebruikt.

ZOMER

Verven met verse kruiden

Deze tijd van het jaar is er altijd veel verse wol. We beginnen met witte, gewassen wol waarvan we plukjes in verschillende verfbaden gaan doen met verse kruiden. Daarna gaan we de kleur fixeren en laten we de wol drogen. Ook hele kledingstukken kunnen op deze manier versierd en geverfd worden. Op natuurlijke materialen pakt de verf het beste.

Spijsverteringskruiden

Kruiden zijn bekend als smaakmaker in gerechten en bij bepaalde gerechten horen bepaalde kruiden. Behalve met de smaak, heeft dit vaak ook iets te maken met het effect dat sommige kruiden op de spijsvertering hebben. Behalve door het juist kruiden van eten, kunnen kruiden ook op andere manieren ingezet worden om de spijsvertering te verbeteren. Daar gaan we in deze workshop naar kijken.

Vruchtbaarheidskruiden

Bloementjes en bijtjes passen in een verhaal over vruchtbaarheid. De aanwezigheid van bepaalde kruiden trekken bijen aan die de fruitboombloessem bevruchten, wat voor een goede oogst zorgt. Kruiden kunnen echter ook veel betekenen voor onze eigen vruchtbaarheid en de maandbloedigen die hiermee verband houden. In deze workshop kun je leren hoe je met kruiden invloed op vruchtbaarheid kunt hebben. Vooral interessant voor vrouwen.

Kruiden oogsten en drogen

Deze tijd van het jaar zijn er veel verse kruiden te vinden. Natuurlijk is het leuk daar in de winter ook nog wat aan te hebben. Een van de manieren om dit te doen is het drogen van kruiden. Een aantal aspecten zijn van belang om kruiden goed te drogen. Dat begint al met het op de juiste manier oogsten van de kruiden. Vandaag gaan we hiermee aan de slag.


Kruidenazijn, olie.

Een groot aantal  kruiden hebben inhoudsstoffen die oplosbaar zijn in azijn en olie. Dit kunnen geuren, kleuren en smaken zijn, maar ook stoffen met een speciale werking, zoals de doorbloeding verbeteren. In deze workshop ga je leren hoe kruidenazijn en kruidenolie gemaakt wordt. Natuurlijk krijg je ook iets lekkers mee naar huis.

Onkruid wieden met aandacht

‘On’kruid komt vroeg of laat tevoorschijn. Hier is op verschillende manieren mee om te gaan. Na een korte inleidende aandachtsoefening, gaan we bewust kijken naar het effect van onkruid wieden met aandacht. Wat voor gedachten zijn er? Gevoelens? Er zullen momenten van rust en stilte zijn, maar ook momenten om te delen, plezier te maken. Uiteraard is er ook tijd voor kruidenkennis en een heerlijk kopje kruidenthee.

Scrub maken

Wil je je huid eens optimaal verzorgen? Een goede scrub is daar uitermate geschikt voor. Er zitten elementen in om dode huidcellen te verwijderen, een speciale olie om de huid mooi in te vetten en natuurlijk heerlijk geurende kruiden om het effect compleet te maken. Na deze workshop neem je een echt verwenproduct mee naar huis.

Kefir maken

Kefir is een probioticum dat je zelf thuis kunt maken. Probiotica kunnen helpen om de darmflora te optimaliseren. Dit is bevorderlijk voor je weerstand. Er zijn verschillende manieren om Kefir te maken, ook zijn er verschillende mediums waarin kefir groeit. Daar ga je in deze workshop over leren en je krijgt je eigen kefir mee naar huis.

Kruidenpesto

Door het jaar heen zijn er verschillende kruiden beschikbaar, die goed in een pesto passen. in de zomer staan er veel aromatische kruiden vol in blad en zijn er ook diverse bloemen te vinden die prima passen in een smakelijke pesto. Pesto’s zijn eenvoudig te maken met enkele basisingrediënten, maar kunnen met extra toevoegingen bijzonder smaakvol worden.

Zuurkool

Vroeg gezaaide stuitkolen en spitskolen zijn nu al klaar om geoogst te worden. Deze kunnen verwerkt worden tot een heerlijke zuurkool door de kool te laten fermenteren. Vers geplukte kruiden passen hier prima bij om het resultaat extra smaakvol te krijgen. Vandaag gaan we heerlijke zuurkool maken.


Gezichtsmaskers

Allerlei natuurlijke materialen, voor een groot deel zo in de supermarkt te vinden, kunnen gebruikt worden voor het maken van een weldadig gezichtsmasker. Ze hebben verschillende effecten, zoals uitdrogend, vochtinbrengend of verzachtend. Afhankelijk van je huidtype, kies je een masker wat we gelijk gaan uitproberen.  Om je kleding te beschermen zijn handdoeken aanwezig, maar doe liefst iets aan wat goed te wassen is.


Zeep maken

De zeepmakerij heeft een lange geschiedenis. In de eerste zeep zaten stoffen uit hout as. Wij gaan zeep maken van verschillende oliën en bijtende stoffen die pas na het verzepingsproces aangenaam voor de huid zijn. Aan de zeep gaan we allerlei geuren, kleuren en kruiden toevoegen voor een gevarieerd eindresultaat. De zeep mag na 6 weken rijpen gebruikt worden.

HERFST

Wortels en gembersiroop

In het najaar worden de weersomstandigheden steeds minder aantrekkelijk om de hele dag buiten te zijn. Ook veel planten trekken hun krachten terug. Blaadjes vallen op de grond, kleine nieuwe knoppen op de takken achterlatend. Planten met dikke wortels, bollen en knollen maken een ondergronds voedselreservoir, zodat ze in het voorjaar met een frisse start kunnen beginnen. Deze wortels zitten boordevol werkzame stoffen waar we gebruik van kunnen maken. Bijvoorbeeld om een gembersiroop van te maken.

Luchtwegkruiden

Deze tijd van het jaar is het extra belangrijk om goed voor je luchtwegen te zorgen. Kruiden kunnen hierbij een ondersteunende functie geven. Sommige kruiden doen dit door het verzachtende effect dat ze op je luchtwegen hebben, andere kruiden helpen infectieuze bacteriën verwijderen en weer andere kruiden geven je weerstand een boost. Je kunt ze onder andere verwerken in een infusie, een borstzalf of een siroop.

Huid kruiden

Een gezonde huid is erg welkom. Door allerlei factoren kan de toestand van de huid plaatselijk wat minder zijn. Stress en eetgewoonten zouden bijvoorbeeld eczeem kunnen veroorzaken, maar ook insecten en harde voorwerpen kunnen een nadelige invloed op de huid hebben. Het gebruik van bepaalde kruiden, zowel in- als uitwendig kunnen de huid helpen herstellen. In deze workshop gaan we een speciale huidolie maken.

Bessen

Het jaargetijde voor bessen is bij uitstek de vroege herfst. Er zijn nu allerlei bessen en bramen te vinden. Een aantal soorten zijn erg bekend. Andere soorten dan weer een stuk minder. In deze workshop gaan we kijken welke bessen eetbaar zijn en natuurlijk gaan we er ook iets lekkers van maken.

Kruidenkransen

In deze workshop komt de decoratieve kant van kruiden en wilde planten aan bod. We verwerken vers geplukte bloemen, bladeren en takjes tot een kleurige krans. Een leuke techniek om boselfen te creëren voor op een verkleedfeestje of een bruiloft een extra vrolijk tintje mee te geven.

Kruidenhoning

Honing is een bijzonder medium om te combineren met kruiden. In deze workshop ga je het een en ander leren over honing en we maken een heerlijke kruidenhoning om mee naar huis te nemen van lokale, bijvriendelijke honing.

Scrub maken

Wil je je huid eens optimaal verzorgen? Een goede scrub is daar uitermate geschikt voor. Er zitten elementen in om dode huidcellen te verwijderen, een speciale olie om de huid mooi in te vetten en natuurlijk heerlijk geurende kruiden om het effect compleet te maken. Na deze workshop neem je een echt verwenproduct mee naar huis.

Crèmes maken

Om er stralend uit te zien, kan een goede crème je helpen. Helemaal leuk is het natuurlijk om deze zelf te maken. Voor het maken van een goede crème zijn er allerlei aspecten om rekening mee te houden. In deze workshop gaan we hier mee aan de slag en natuurlijk neem jij je eigen optimale crème mee naar huis.

Kruidenpesto

Door het jaar heen zijn er verschillende kruiden beschikbaar, die goed in een pesto passen. In de herfst is er ook nog heel wat te vinden dat prima past in een smakelijke pesto. Pesto’s zijn eenvoudig te maken met enkele basisingrediënten, maar kunnen met extra toevoegingen bijzonder lekker worden.

Chutney en Piccalilly

Dit jaargetijde geeft een grote veelzijdige oogst. Een manier om de oogst te bewaren is deze verwerken in een chutney of piccalilly. Deze worden natuurlijk extra lekker met veel verse kruiden. Deze sausen zijn lang houdbaar dus op een koude winterdag kunnen we zo nog altijd genieten van pastinaak, venkel, koolraap, pompoen, boontjes en heel wat meer groenten.

Appelazijn

Appels zijn er in de herfst in overvloed. De vers geplukte, onbeschadigde appels blijven lang goed in de kelder. Beurse of beschadigde appels doen het goed als appelmoes. Gedroogde schijfjes appel zijn vast ook bekend, maar wist je dat met het afval zoals de schillen ook van alles te maken is? Appelazijn bijvoorbeeld. Daar ga je in deze workshop alles over leren.

Vilten 

De wol die we met kruiden hebben geverfd, kunnen we gebruiken om te vilten. In deze workshop ga je leren wat vilten is, hoe het werkt. Natuurlijk gaan we er ook zelf mee aan de slag en ga je met een zelf gevilt werkje naar huis.

WINTER

Lipbalsem maken/ etherische oliën

We gaan ons verdiepen in de wereld van Etherische oliën. Hoe worden ze gewonnen? Het gebruik komt aan bod en wat zijn betrouwbare merken? Vervolgens gaan we een product met etherische olie maken: Lipbalsem. De lipbalsem bestaat zo veel mogelijk uit natuurlijke ingrediënten. Je mag de kleur, geur en eventuele andere toevoegingen zelf kiezen.

Verven met gedroogde kruiden

We beginnen met witte lapjes stof die we zo behandelen dat er een patroon op kan ontstaan. Deze gaan vervolgens in een verfbad met verf gemaakt van kruiden. Daarna mogen de lapjes eruit en zullen ze mooie kleurenpatronen onthullen. Ook hele kledingstukken kunnen op deze manier versierd en geverfd worden. Op natuurlijke materialen pakt de verf het beste.

Massageolie maken

Kruiden hebben bestanddelen die oplossen in olie. Daar gaan we bij deze workshop mee aan de slag. We gaan een oliemasseraat maken. Er komen verschillende olien en verschillende kruiden aan bod. Daarnaast maken we gebruik van etherische olie om een heerlijke geur aan de massageolie te geven

Zalfjes maken

Een zalfje is een goed smeerbaar product om op de huid aan te brengen. In deze workshop leer je wat een zalfje tot een goed zalfje maakt. Ook gaan we zelf een zalfje maken, bijvoorbeeld een zalf die de wondgenezing bevordert of een borstzalf die verlichting geeft bij verkoudheid. 

Weerstandverhogende kruiden

In de winter kan je weerstand vaak wel iets extra’s gebruiken. In deze workshop gaan we kijken wat we daar met kruiden aan kunnen doen. Daarbij komen verschillende methoden aan bod en je gaat naar huis met een hoop informatie die je meteen kan toepassen, maar natuurlijk ook een heerlijk kruidig product.

Scrub maken

Wil je je huid eens optimaal verzorgen? Een goede scrub is daar uitermate geschikt voor. Er zitten elementen in om dode huidcellen te verwijderen, een speciale olie om de huid mooi in te vetten en natuurlijk heerlijk geurende kruiden om het effect compleet te maken. Na deze workshop neem je een echt verwenproduct mee naar huis.

Crèmes maken

Om er stralend uit te zien, kan een goede crème je helpen. Helemaal leuk is het natuurlijk om deze zelf te maken. Voor het maken van een goede crème zijn er allerlei aspecten om rekening mee te houden. In deze workshop gaan we hier mee aan de slag en natuurlijk neem jij je eigen optimale crème mee naar huis.


Gezichtsmaskers

Allerlei natuurlijke materialen die zo in de supermarkt te vinden zijn, kunnen gebruikt worden voor het maken van een weldadig gezichtsmasker. Ze hebben verschillende effecten, zoals uitdrogend, vochtinbrengend of verzachtend. Afhankelijk van je huidtype, kies je een masker wat we gelijk gaan uitproberen.  Om je kleding te beschermen zijn handdoeken aanwezig, maar doe liefst iets aan wat goed uitwasbaar is.

Zuurkool

Een van de weinige groenten die nu nog op het land staan, zijn de stuitkolen. Deze kunnen verwerkt worden tot een heerlijke zuurkool door de kool te laten fermenteren. Gedroogde kruiden, zoals venkelzaad, passen hier prima bij om het resultaat extra smaakvol te krijgen. Vandaag gaan we een heerlijke zuurkool maken.

Geurkussentjes

Kruiden kunnen helpen tot rust te komen of juist zorgen dat je wakkerder wordt. In deze workshop bekijken we een aantal kruiden die invloed hebben op je activiteit. Van een aantal lekker geurende kruiden maken we kruidenzakjes die je thuis in bed of in de kleerkast kunt leggen.

Verwarmende kruiden

In de winter kan het erg koud zijn. Anders is het wel nat en winderig. Verwarmende kruiden zijn dan erg welkom. Gelukkig zijn er diverse kruiden met dit effect. Ook zijn er verschillende manieren om van verwarmende kruiden te genieten. Daar gaan we in deze workshop mee aan de slag.

Kaarsen maken

Voor het maken van kaarsen zijn niet direct kruiden nodig, een lont en bijenwas is genoeg. Kruiden zijn wel erg geschikt om kaarsen mee te versieren of patroontjes in een kaars te krijgen. Ook zijn etherische oliën aan de was toe te voegen om geurkaarsen te maken. Er valt in deze workshop van alles te experimenteren met geur, kleur en vorm.