Wie’s Wies?

Als klein meisje zwierf ik al geregeld door bossen en velden. Het moois wat daar de vinden is, fascineert mij bijzonder. Een vrolijk gekleurde vlinder, een jong konijntje, verleidelijk geurende bloemen. Mijn moeder leerde mij de eerste plantennamen, oma vertelde me hoe kruiden worden gedroogd. De natuur en haar wonderen blijft een grote inspiratiebron voor mij. Verhalen waarin kruiden een hoofdrol spelen, trekken mij enorm aan. Zo lang wij mensen bestaan, maken kruiden onze levens aangenamer, hoewel het tegenovergestelde ook geen uitzondering is. De schoonheid en veelzijdigheid van kruiden blijf ik bewonderen.

De studie biologie sloot goed aan bij mijn wens meer inzicht te krijgen in de natuur en haar mysteriën. Ik leerde veel over de flora van verschillende biotopen. Ook de biochemische wereld binnenin de plant is me nu een stuk duidelijker.

Tijd doorbrengen in de natuur en creëren met natuurlijke materialen helpt mij om rust in mijzelf te vinden. Na mijn studie biologie ben ik rond gaan reizen in de hoop een kruidenvrouwtje te treffen om mij haar geheimen te leren.  Haar trof ik niet, wel veel boeiende planten en een jong katje dat mij terstond deed besluiten een woning te vinden, waar ik goed voor Erin kon zorgen.

Erin en ik belandden samen in Maastricht op een mooie gele kamer, waar hij via het raam de daken muisvrij maakte. Ik stortte mij op een studie tot herborist. Zo leerde ik nog uitgebreider over de inhoudsstoffen van planten en welk effect die hebben op het menselijk lichaam. Een groot deel van de studie bestond uit het herkennen van planten. Natuurlijk leerde ik ook wat voor fijne bereidingen er met kruiden te maken zijn. Mijn eindwerk heet “Zelfvoorzienend Herborist, de mogelijkheden voor een herborist in een leefgemeenschap.”

Het is mijn wens om met enkele jonge gezinnen een soort van leefgemeenschap te vormen op een natuurrijke plek. Iedere familie heeft voldoende ruimte voor zichzelf, maar er is de mogelijkheid voor gezamenlijke projecten die te maken hebben met kunst, permacultuur, duurzaamheid, bewustwording enz. Er is ruimte voor experiment en het aanbieden van workshops. Het lijkt me fijn als de plek een welkom biedt voor mensen die vakantie willen houden, kinderen uit de stad die graag eens lekker in de natuur rondrennen, iemand die tot rust wil komen, kortom voor iedereen die behoefte heeft er even tussenuit te zijn.

Momenteel zijn mijn lief en ik bezig mensen te ontmoeten en een geschikte plek te vinden om deze droom te verwezenlijken. Gelukkig kan ik ook nu al veel activiteiten aanbieden op het gebied van kruiden, waarbij ik zo veel mogelijk werk met natuurlijke materialen zoals bijenwas, liefst van een eigen bijenvolk, zelf gedroogde kruiden, plantaardige oliën en azijn.  Op aanvraag verzorg ik verschillende workshops en kruidenwandelingen.

Ook zijn er een aantal locaties, zoals ‘t Landbouwbelang in  Maastricht, Pluk & Plenty bij Goirle, waar ik geregeld seizoen activiteiten organiseer. Ik ben ook altijd te benaderen via deze website of op een van de festivals waar ik een kruidenkraam heb, voor mensen die geïnteresseerd zijn in kruidenproducten zoals een scrub, kruidenpesto of zelfgekweekte plantjes. Verder heb ik veel ervaring met kweken van kruiden en creëren van een groentetuin.